Foto: Pavel Maria

Kändiskvinnornas smala recept

30 svenska kändiskvinnor avslöjar hälsohemligheter i ny kokbok.

– De här kvinnorna är förebilder. Det är bra att de delar med sig av en lustfylld och sund syn på mat, säger dietisten Anna Ottosson.

Här har du några av recepten i boken Sinnenas mat från 1,6 miljonersklubben.

Kjerstins piggelinsoppa

Operasångerskan Kjerstin Dellert älskar champagne och sötsaker men har stenhård träningsdisciplin. Hon har tränat varje morgon i 30 år. Att äta varm grönsakssoppa som mättar bra hjälper att diciplinera hungern.

Recept:

6 stora gula lökar

1 normalstort vitkålshuvud

4 morötter

1 selleristjälk

2 gröna paprikor

2 burkar konserverade tomater

3 buljongtärningar

kryddor efter behag

Gör så här: Ansa grönsakerna och skär ned dem i en kastrull. Häll på

tomater och vatten så att det precis täcker. Lägg i buljonen, salta och peppra. Koka i cirka 30 minuter.

Kims lammstek med quinoasallad

När skådespelerskan Kim Anderzon inte står på scen snålar hon med

kolhydraterna. Har egna ekologiskt uppfödda gutefår.

Recept:

1 kg ekologisk lammstek

3 vitlöksklyftor

salt, svartpeppar

2–3 dl färska dadlar

2–3 dl torkade fikon

2–3 dl torkade aprikoser

1 dl solros och pumpakärnor

1 buljongtärning

Quinoasallad:

röd quinoa för 6 personer

1 knippe ruccola

100 g fetaost

dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar

Gör så här: Ugnsvärme 175 grader. Putsa steken noggrant. Halvera vitlöksklyftorna och späcka steken. Gnid med salt och peppar och lägg i ugnsform. Hacka dadlar, fikon och aprikoser, lägg över stekens tjockaste del. Toppa med solros- och pumpakärnor. Sätt in i ugnen tills ugnstermometern visar 70 grader. Linda in i folie och låt vila en kvart. Blanda skyn med buljongtärning i en kastrull. Koka quinoa. Blanda i ruccola och fetaost i små bitar. Häll över dressingen och servera till lammsteken.

Camillas Vitello tonnato med kyckling

Designern och stilikonen Camilla Thulin har en passion för kläder från 40- och 50-talen, med kurviga former och smal midja. Knepet för att hålla formen är riktig mat och inga halvfabrikat eller kaffebröd.

Recept:

1 ekologisk kyckling

2 lagerblad

några coctailkapris

klippt persilja

2 kycklingbuljongtärningar

Tonfisksås:

1 burk tonfisk i olja

4 sardellfiléer

2 äggulor

2 msk kapris

saften av 1/2 liten citron

2 msk vitvinsvinäger

1,5 deciliter olivolja

salt, vitpeppar

Gör så här: Lägg kycklingen i en gryta, täck med vatten. Koka i 1–1,5 timme med buljong och lagerblad. Låt svalna, ta ur benen, skär upp. Gör såsen i mixer, blanda allt utom olivoljan. Tillsätt den, smaka av med salt och peppar. Skeda över kycklingen, dekorera med kapris och persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!