Foto: Respektive producent.

Kända ansikten säljer vin

Elvis Presley, Marilyn Monroe och Gérard Depardieu, kända namn inom nöjesvärlden som även existerar i vinvärlden. Kändisvinerna har kommit för att stanna.
Att kändisars namn
kan sälja saker är inte någon hemlighet. Det är ju inte för inte som världsstjärnorna kan tjäna enorma summor på att använda en särskild klocka eller bil eller för den delen, köksutrustningar. Men kan kändisar sälja vin?
Svaret är; självklart!
Och uppfinnngsrikedomen när det gäller kändisviner är stor. Vad sägs till exempel om vinerna som använder sig av Elvis Presleys storhet; Jailhouse Red Merlot, Blue Suede Chardonnay eller The King Cabernet Sauvignon? Samtliga finns att köpa i Sverige även om Jailhouse Red-varianten måste beställas via Systembolaget vilket kan ta några dagar. Vinerna produceras i USA.
En annan bortgången
storhet som har sitt eget vin är Marilyn Monroe. Amerikanska producenten Marilyn Wines tillverkar sedan 80-talet ett antal viner med den ultimata sexsymbolen som dragplåster. Marilyn Merlot, Blonde de noirs, Marilyn cabernet och Norma jeane är några av deras viner som idag inte finns på den svenska marknaden men som går att beställa via privatimport.
I fallen med
Elvis och Monroe är det inte deras vinintresse som skapat vinerna men det finns andra kändisar som med stora framgångar producerar sina egna viner. En av de mest kända är filmregissören Francis Ford Coppola som i mitten av 70-talet köpte en vingård i Napa Valley, Kalifornien. Fram till för en tid sedan hette vinet därifrån just Niebaum-Coppola men vingården är numera omdöpt till Rubicon - dels för att få bort kändisstämpeln, dels för att ära deras mest hyllade vin.
En annan stor
man inom filmvärlden, franske Gérard Depardieu, gör egna viner med hans karakteristiska silhuett på etiketten. Depardieu äger ett flertal vingårdar där Chateau de Tigné var hans första gård - hans produktion där startade 1982.
Exemplen är
många fler; David Beckham, Bob Dylan, Sting, Ernie Els, Greg Norman - de är alla kändisar som har lånat sig till vinetiketter eller köpt egna vingårdar. Framtiden lär visa på många fler kändisar i vinets värld.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!