Kalla gåsfakta

Teveprogrammet Kalla fakta avslöjade nyligen den oerhört grymma hanteringen av gäss som plockas levande. ”Ren tortyr” slog veterinärförbundet fast, och jag måste erkänna att jag blev chockad. Hade jag vetat – vilka frågor hade jag då inte ställt innan jag bunkrat dunbolster till familjen!? Dunhanteringen är förstås ännu ett exempel på hur nära in på skinnet, bokstavligen, djurens välfärdsfrågor kommer oss människor. Och faktiskt mer än så: de kommer under skinnet på oss, in i våra magar och ämnesomsättningar.

Blir jag obehagligt övertydlig nu?

Men det kanske är dags att sluta hymla. När det gäller gässen är grymheten och cynismen så total att det är svårt att ta in. Inte bara utsätts de för att fjädrarna slits av deras kroppar, de tvångsmatas dessutom med ett kallt stålrör rakt ner i halsen för att producera en annan lyxvara: gåslever. De avsedda skadorna av denna tvångsmatning är att gåsens lever sväller till tio gånger sin normala storlek, vilket gör den lagom fet och len för att passa mänskliga läckergommar. De mindre avsiktliga skadorna är sprucken matstrupe, invärtes sår, trängda inre organ, svårighet att andas, utslag och sår. Gåsen slaktas strax innan levern blivit så stor att den nästan spricker. Detta djurplågeri är förbjudet i Sverige, men försäljningen av produkter framställda på detta vis är däremot fullt tillåten. Vi är inte ensamma om denna dubbelmoral.

Storbritannien, Tjeckien, Danmark, Finland, Tyskland, Italien, Norge, Polen, Israel med flera resonerar likadant, medan man i lyxens Kalifornien har tänkt ett steg till. År 2004 skrev Arnold Schwarzenegger under en historisk lag som förbjuder inte bara produktion utan också försäljning av foie gras (lever från tvångsmatade gäss och ankor). Lagen träder i full kraft 2012 och borde vara ett föredöme för EU. För det räcker inte alltid med frivillighet och konsumentmakt. När länder som skrivit på Europarådets djurskyddskonvention inte följer den, då måste lagens hårda nypor sättas in. Och vi konsumenter kan inte påverka allt. Det finns för mycket vidrigheter som vi helt enkelt inte vet om – eller vill veta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!