Julens godaste chokladpraliner

Bra chokladaskar för en billig penning - finns det? Vi har testat 7 av julens chokladpraliner i budgetklass.

I jultider är chokladkonsumtionen intensiv och att bjuda på en pralin till lussekaffet eller efter pysselstunden är del av upplevelsen. Ibland hinner man inte baka själv och då är chokladkartongerna i mataffären en snabb lösning . Men vad ska du bjuda på? Vad håller måttet? Vår panel tog sig an några storsäljare och lät betygen hagla.

• Cloetta, Ljusa och mörka praliner, 300 gram, 34,90 kronor

Cloetta utmanar chokladklassikern Aladdin med 32 praliner i 9 smaker. Några är riktigt bra, andra helt könlösa. Bra som alternativ men inte mer.

Panelen: “den här hallonmarmeladen, nej”, “de är lite för söta...”

Betyg: 2/5

• Jacquot Truffes Caffe Latte, 200 gram, 29,90 kronor

Lyxig förpackning med cirka 20 praliner. Fyllig och välsmakande kaffe-ton med lätta marsipan-stråk. God och mäktig.

Panelen: “mäktiga!”, “lite för söta i eftersmaken”, “riktigt bra till kaffet...”.

Betyg: 3/5

• Marabou, Aladdin, 500 gram, ca 70 kronor

Aladdin har funnits sedan 1939 - en succépralinask som tagit en klockren plats i svenskt julfirande. Och det är bara att böja sig, vill man ha ett stort urval så är Aladdin värd sin klassikerstatus. Och trots att man hittar den på minsta bensinmack så känns den fortfarande lite tjusig. Julens storsäljare nummer 1!

Panelen: “mmm, detta är verkligen jul”, “känns det inte lite tjatigt?”.

Betyg: 3/5

• Ferrero Rocher, 200 gram, 52 kronor

De gyllene stumbumlingarna är lite dyrare men också lite godare. Fördelen är att varje bit av de 16 pralinerna är fyllig och mäktig, det räcker helt klart med en för att man ska bli nöjd. Nötter, nougat och mörk choklad i fin symbios. Fin till kaffe!.

Panelen: “de här är riktigt bra”, “de är lite exotiska”, “riktigt stor smak faktiskt”.

Betyg: 3/5

• Pralinés du Confiseur, Lindt, 250 gram, 99 kronor

Vit och gyllene är asken och det ger ett lyxigt intryck. Intrycket består även när man ser pralinerna men de 24 bitarna är inte riktigt värda 100-lappen. 4 kronor pralinen är lite för dyrt för i några fall översöta praliner. Luftiga och översöta!

Panelen: “pistaschfyllningen var bra”, “stilig ask!”.

Betyg: 2/5

• Mozartkugeln, Manner, 297 gram, 39,90 kronor

Ännu en klassiker i pralinkretsar. Marsipan, nougat och mörk choklad ger en smakbomb som mättar som en halv lunch. De 18 pralinerna i asken räcker länge och passar de flesta pralinätare. Dock ej marsipan-hatare, den är väldigt tongivande i smaken. En tung klassiker!

Panelen: “detta är utlands-godis”, “gott men oerhört mäktigt”.

Betyg: 3/5

• Feelings, Ludwig, 400 gram, 19,90 kronor

Stor ask med 40 praliner av riktigt usel kvalitet. Sockersött, kladdigt och nästan oätligt om man inte har ett sockersug som gränsar till galenskap. Undvik å det grövsta.

Panelen: “nej, men vad i....”, “detta funkar inte, jag spottar”.

Betyg: 0/5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!