ANNONS

Innehåll från California Raisins

Foto: Stefan Wettainen

Julens godaste bjudkaka – hitta receptet här

Nej, vi plockar inte russinen ur kakan. Vi lägger i dem. I år väljer vi kaliforniska russin och en skvätt mörk rom för att få till den bästa bjudkakan.

En del av julmyset består i att allt ser ut, känns och smakar som det alltid har gjort. Barndomens jular gör sig påminda när vi känner doften av pepparkaka, nejlika och glögg. Det är det trygga och fina i traditioner. Men det är också roligt att tvista till jultraditionerna och hitta nya favoriter.

Kaliforniska russin i kakan

I år tar vi tillbaka den klassiska fruktkakan på julfikat, men med extra mycket russin och en rejäl skvätt rom. Traditionsenligt väljer vi Kaliforniska russin, för deras självklara saftighet som aldrig gör oss besvikna. Kaliforniska russin är smakrika hela året runt, tack vare klimatet på den amerikanska västkusten som ger russinen sin bekanta sötma.

De Kaliforniska russinen ger kakan en söt och god smak. Foto: Stefan Wettainen

Russinkaka med rom

Tid: 40 min + 2 timmar i ugnen + 1 dygn i rumstemperatur

Till 20 skivor:

2 1/4 dl strösocker

250 g smör, rumsvarmt

4 ägg

1 dl + 1 dl mörk rom

1 3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning:

300 g Kaliforniska russin

150 g torkade aprikoser

150g torkade tranbär

1 3/4 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150°. Fyllning: Grovhacka ­aprikoserna. Blanda russin, aprikoser och tranbär med mjölet.

2. Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig vispning, gärna med ­elvisp. Blanda ner 1 dl rom. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör till sist ner fyllningen i smeten.

3. Klicka ut smeten i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.

4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Täck med aluminiumfolie mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg. Den får gärna vara fuktig i mitten när den tas ut.

5. Nagga kakan med en gaffel och skeda över 1 dl rom. Täck formen med plastfolie och låt kakan stå och mogna ett dygn i rumstemperatur.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och California Raisins och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!