Janssons frestelse - recept
Janssons frestelse - recept

10 recept på Janssons frestelse

Janssons frestelse är en favorit till jul. Vi tipsar om recept på krämig Janssons precis som den ska smaka.

Janssons frestelse – flera varianter

Janssons frestelse är en klassisk gratäng gjord på potatis, lök och ansjovis. Men den kan göras på olika sätt. Ska du ha ett stort julbord är Janssons frestelse i långpanna praktiskt.

Ingredienserna kan varieras. Du behöver inte laga Janssons med ansjovis. Prova Janssons frestelse med med lax eller köttfärs!

Historien bakom maträtten

Svenska gastronomiska akademien har i "Gastronomisk Kalender 1989" härlett namnet Jansssons frestelse med att en östermalmsdam, Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan döpa rätten till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928).

Fast eller mjölig potatis i Janssons frestelse?

Jansson ska lagas med fast ­potatis, annars blir den för mosig.

Kan man frysa Janssons in frestelse?

Du bör inte frysa Janssons frestelse. Den blir vattnig och tråkig. Men gör den i förväg och låt den stå kallt och luftigt. Den håller ett dygn eller två och blir fin om den värms i vanlig ugn på ca 125° tills den är genomvarm. Hur lång tid beror på mängden Jansson och storleken på formen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!