Foto: Stefan Nilsson

I påska- lammens hage

Jag bor i Romeos och Julias hage. Det var här de gick och betade innan vi byggde vårt hus, för sådär tjugo år sedan. Romeo var grå och Julia svart. Båda hade ullig, krullig päls, och sedan jag lärde känna dem kan jag inte äta lamm utan ett styng av dåligt samvete. Jag minns till och med måltiden när vi åt upp Romeo. Han var god.

Men det kändes fel, väldigt fel. Ändå hade jag god träning. Romeos och Julias hage hade tillhört mammas tomt, och där var det många små djur som tillbringat sina dagar. Först kom hönsen. Bruna och vita, alla med namn. Som alla varelser man lär känna blev de också små personligheter. Somliga gillade att rymma ut på vägen. Andra var sociala. Och tuppen han var, tja, protektionistisk kanske är en snäll beskrivning. Men han gjorde sitt jobb.

Och hönornas ägg var fantastiskt goda, med nästan orange gulor.

Kalkonerna var värre. Skräniga, virriga och svåra att begripa sig på. Jag blev aldrig riktigt sams med dem. Desto större förhoppningar hade jag när gässen anlände.

De var ju i alla fall söta. Åtminstone när de var små. Som fullvuxna visade de sig vara riktiga tuffingar som inte släppte vem som helst inpå sig. Och äggen, stora och vackra, funkade bara till sockerkaka. Där fanns en märklig bismak som i bästa fall kunde döljas med vanilj eller citron.

Nej, mina favoriter var de stora franska vädurskaninerna. En grå och en svart. Letargiska påskharar som med upphöjt lugn blickade ut över de roslagska ängarna. Ända tills de en dag rymde. Såg väl någon långbent vacker fälthare nere på åkern, som de ville slå följe med. Jag tycker de gjorde rätt. Som rymde innan de riskerade att hamna i grytan.

Själv ska jag äta både ägg och lamm i påsk. Men allra godast är godiset. Det sätter jag i mig utan minsta dåligt samvete, fast jag kanske borde. För godiset heter inget, har ingen mjuk, gossig päls att burra in fingrarna i, och har inte gått och betat där jag bor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!