På morgonen är förbränningen låg, och om man hoppar över frukosten fortsätter den med det.
På morgonen är förbränningen låg, och om man hoppar över frukosten fortsätter den med det.

Högre förbränning hela dagen

Lätt för att gå upp i vikt? Så ska du äta för att bränna mer fett.

Genom att planera dagens matintag kan man faktiskt bränna mer energi utan att svettas på gymmet.

Så här ska du äta för att öka förbränningen

Morgon

Satsa på en bra frukost! På morgonen är förbränningen låg, och om man hoppar över frukosten fortsätter den med det. Flera undersökningar har också visat att människor som inte äter frukost har en tendens att stoppa i sig fler kalorier under resten av dagen. En bra frukost ger istället blodsockerkurvan en jämn start och du känner dig mätt och pigg längre.

Kickstarta förbränningen med en skål havregrynsgröt med äpple, kanel och lättmjölk, eller rågbröd med grönsaker och en frukt. Drick gärna en stor kopp kaffe eller te till.

Förmiddag

Håll förbränningen uppe genom att äta nyttiga små mellanmål under dagen. Frukt, morötter eller en näve mandlar är bra att ha till hands och knapra på mellan måltiderna. Då frestas man inte heller att gå iväg och köpa den där chokladbiten när man behöver något som piggar upp.

Lunch och middag

Proteiner kräver mer energi för kroppen att bearbeta än kolhydrater, så se till att välja magra proteinkällor som till exempel kalkon eller kyckling i lunch- och middagsrätterna. Minska också  på mängden snabba kolhydrater från vitt bröd, ris och pasta, och ät i stället mer fullkorn och grönsaker. Starkt kryddad mat kan också ge förbränningen en skjuts, och kryddningen gör också att du känner dig mätt fortare och äter mindre.

På kvällen

Spara vinet till festliga tillfällen. Alkohol har en hämmande effekt på fettförbränningen, eftersom kroppen då prioriterar alkoholförbränningen. Effekten varar i flera timmar efter att man druckit och därmed ökar risken att fettet i maten istället lagras och sätter sig kring midjan.

Livsmedel och ämnen som sägs öka förbränningen:

Chilifrukter, kanel, kaffe & te, vattenmelon, hallon, persilja, magert protein, kalcium(till exempel magra mejeriprodukter), Omega 3-fetter (finns i fisk, men också i vegetabilier som linfrön, rapsolja och valnötter).

Recept som hjälper till med förbränningen

Paulúns GI-gröt

Rökt fisk med rotfrukter

Pot-au-feu med thaikyckling 

Blåbärsdrink med tofu och solroskärnor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!