Krabba smakar mer salt än andra skaldjur, med en nästan besk underton.
Krabba smakar mer salt än andra skaldjur, med en nästan besk underton. Foto: Jan Düsing

Hitta rätt i skaldjursdisken

Köksskolan lär dig välja rätt skaldjur.

Hummer

Kungen bland skaldjuren, kan bli upp till 75 centimeter lång. Rejäla klor och välmatad stjärt med fast, vitt kött gör den till en delikatess. Lever längs Norges, Sveriges och Danmarks västra kuster. Hummer får fiskas från första måndagen efter 20 september till och med 30 april. Äts naturell, eventuellt med smält, rört smör

eller gratinerad.

Krabba

Skiljer sig i smak från de övriga kräftdjuren. Man äter de kraftiga klorna och inkråmet i skölden. Krabbkött används ofta i sallader och gratänger. Krabba lever längs kusterna i Skagerack, Kattegatt och norra Öresund. Finns rikligt runt Irland och England.

Räka

Vanliga nordhavsräkan trivs bäst i kallt vatten. Parar sig i september,

oktober och har alltså mest rom under vintermånaderna. Räkorna kokas ombord på

räktrålaren där de i regel också fryses. Det svenska räkfisket började runt sekelskiftet.

Scampi - se upp!

Tigerräkor, jätteräkor eller kungsräkor, olika namn på den stora, tropiska

räkan som kan bli över 30 centimeter. Naturskyddsföreningen uppmanar

oss att undvika den eftersom odlingen av jätteräkorna är en stor miljöbov. Mangroveskogarna, som är viktiga ekosystem, utrotas för att anlägga räkodlingsbassänger. Efter 5–10 år är marken förorenad och odlingarna måste flytta vidare. Dessutom används ofta barnarbetare för att skala räkorna.

Signalkräfta

Den vanligaste kräftan i Sverige i dag. Planterades in i slutet av 1960-talet. Signalkräftan är motståndskraftig mot kräftpesten men bärare av sjukdomen. Signalkräftan har hårdare skal och klor än flodkräftan. Är några centimeter större än flodkräftan.

Flodkräfta

Klassikern, populär redan från 1500-talet. I dag har kräftpesten slagit ut 95 procent av bestånden. Flodkräftan är svart när den fångas, skiftar färg till rött när den kokas.

Havskräfta

Västkustens svar på sötvattenkräftorna. Cirka 17–20 centimeter. Fångas i Kattegatt, norska havet och Atlantens östkust. Fiskas hela året med huvudsäsong från augusti till mitten av oktober. Har blekt rosa skal som den behåller efter kokningen. Man äter stjärten, klorna är smala utan kött. Påminner om hummer i smaken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!