”Hemligheten sitter i balansen” - expertens tips för att få till rätta thaismaken

I den thailändska maten ryms alla smaker - salt, sött ,surt och umami och alla är de lika viktiga. Just den rätta balansen kan vara svårt att hitta, men det är detta som är själva hantverket och som Santa Maria hjälper dig med.

Använder du våra genvägar så har vi fixat balansen och du kan piffa till efter egen smak. Smaken är personlig, en del gillar mer salt medan andra föredrar sött. I vilket fall som helst måste du smaka på maten innan du väljer om du ska blanda i fisksås eller syra, säger Andrea Lemke som är produktutvecklare på Santa Maria.

Tack vare det stora intresset för att laga thaimat finns det nu en rad bra genvägar till den rätta balansen - kryddblandningar, pastor och olika såser förutom förstås basvaror som nudlar, kokosmjölk och soja. Men hjälpmedel fixar inte allt – mycket hänger på den egna gommen. Vi frågade Andrea om hennes bästa råd just när det gäller:

- Använd inte salt utan ta soja eller fisksås i stället. Och det används faktiskt mycket socker i thailändsk matlagning och det kan kännas fel för oss svenskar att blanda i den där matskeden, men ett tips är att använda sweet chili istället för socker. Och skippa den vanliga citronen, ofta tillsätter man limejuice för att få syra.

Det händer att man vill experimentera med smaker från världens alla hörn och prova att gifta samman svenska och thailändska smaker. Det kan låta svårt men egentligen handlar matlagningen om samma sak – bra råvaror.

- Det behöver inte vara så avancerat med specialgrejer från asiatiska butiker. Utgångspunkten vid både thailändsk och svensk matlagning är gemensamma bra råvaror som kyckling, lök, morot, tomat så börja där. Det behöver inte vara ett så stort steg eftersom att råvaror, alltså basen i matlagningen är densamma. Skillnaden sitter i smaksättningen, och där kan du ta det steg för steg. Om du inte gillar kokosmjölk - ta grädde istället. Blev det lyckat så kan du prova att laga mer genuina thailändska wokrätter nästa gång.

Hemligheten för att lyckas med thaimat handlar enligt Andrea om att inte finlira utan våga:

- Hacka inte ihjäl dig, det kan vara lite chunky. Och överkoka inte utan woka på!

Mitt bästa tjuvknep är färsk ingefära, det ger ytterligare en dimension, hetta som inte är lika stark som chili och nästan lite citrusfräschör på köpet. Plus att man känner sig nyttig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!