Alltid julskinka hos Doreen Månsson.
Alltid julskinka hos Doreen Månsson. Foto: SVT

Hemlagad julmat hos Doreen Månsson

Programledaren Doreen Månsson tar chansen att fira jul rejält. Hon satsar på hemlagad julmat på julbordet och gör till och med en kopia av sitt hus - fast i pepparkaksdeg.

- Jag växte upp i Afrika och som för alla som bott utomlands så blev de svenska traditionerna väldigt viktiga för mig där. Jag äter inte fläsk till exempel men vi har alltid julskinka till julen ändå. Detska finnas med - det är självklart! Ja, till och med edamer-ost har vi, fast det är den äckligaste osten i hela världen! Och så måste det finnas lamm; fårfiol och grillat lamm - det är jättegott!



Hur går förberedelserna till?

- Vi samlas några veckor före jul och bakar pepparkakor och gör

lussebullar och sedan gör vi samma sak med julgodiset. Vi träffas flera

stycken och bakar och står i och det ingår liksom i uppladdningen inför

julen.

Och sedan på julafton, vad har ni för mattraditioner?

- Vi brukar äta julmaten vid vanlig tid så där men när jullunchen är slut

så brukar min dotters gudfädrar alltid ge sig ut i köket igen och börja

laga julkalkonen. Vi firar alltid jul med dem och det är samma

tradition varje år. De fyller kalkonen med svamp och kryddor och annat

och sedan steks den i ugnen. Den brukar inte vara klar förrän vid

12-tiden på natten och då äter vi den.

Det låter som om ni är många som firar jul tillsammans?

- I år när vi har flyttat in i vårt nya hus så kan det nog bli upp mot 20 personer.... ja, det blir ett gäng.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!