Foto: Jupiter.

Här är resorna till vinet

6 resebyråer som tar dig till druvorna. Gunilla Hultgren Karell tipsar om olika varianter.

Temaresor

Temaresor arrangerar sedan lång tid resor med vin och mat som ledord. I Slow Food-resorna ingår besök hos till exempel vingårdar, ost- och olivoljeproducenter.

Prisexempel: Slow Food i Piemonte, 8 dagar, cirka 17.000 kronor

Då ingår flygresa t/r, övriga transporter, del i dubbelrum, reseledning, måltider, utflykter och aktiviteter enligt program.

BKWine

Britt Karlsson, svenska bosatt i Paris, är en erfaren vinresearrangör som driver företaget BKWine. Sedan drygt 10 år organiserar hon personliga vinresor som oftast sträcker sig över en långhelg.

Genom Britts breda kontaktnät ordnas besök hos små spännande producenter.

Prisexempel: Bordeaux, 8.800 kronor. Då ingår del i dubbelrum fyra nätter, tre luncher med olika viner, busstransport på plats, besökoch vinprovningar, tolkning och reseledning på svenska.

Go Slow Travel

Go Slow Travel ordnar ciceronledda vin- och matresor till Toscana, Piemonte och Provence, även vägledning i förprogrammerad GPS. Förutom besök på vingårdar läggs stort fokus på matlagning.

Prisexempel: En vecka i Toscana cirka 14.000 kronor. Då ingår del i dubbelrum, transfer och övriga transporter, tre halvdagars matlagningskurser, vinprovningar, besök, utflykter och måltider enligt program.

Merlotresor

Det här är resor för den som vill hålla sig i form men samtidigt njuta av mat och vin. Det lilla familjeföretaget Merlotresor arrangerar cykelresor genom kända vindistrikt. Man kan välja mellan att trampa sig igenom vinfält och byra i Loire, Alsacem Provence, Cognac-Bordeaux och spanska Katalonien.

Prisexempel: Provence 8 dagar, cirka 14.000 kronor. Då ingr flygresa t/r, del i dubbelrum, picknick-luncher och middagar enligt program, lån av cykel, bagagetransport och reseledare.

Vinkonsult Håkan Nilsson

Håkan Nilsson från Helsingborg är en känd vinprofil som förutom att jobba som vinskribent, provningsledare och utbildare arrangerar några vinreseor om året. Håkans resor håller hög klass med besök på topprestauranger och hos topproducenter. Det är alltid Håkan själv som guidar.

Prisexempel: Sydafrika, 2 veckor med boende i Kapstaden och Stellenbosch, 40 000 kronor. I resa ingår flyg, transfer, lokala guider, måltider med vin och en två dagars avslutande safaritur.

Sydafrikaresor

Researrangören Sydafrikaresor ordnar specialresor på temat mat och dryck. Resorna passar bra för den som reser till Sydafrika för första gången då de riktiga godbitarna plockats ut.

Prisexempel: 13 dagar, 25.500 kronor. Då ingår flyg t/r Sverige-Sydafrika, inrikesflyg Kapstaden-Johannesburg, del i dubbelrum, måltider, utflykter, vinprovningar, reseledning och två safariresor med viltvårdare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!