Foto: Australian Wine Club/Julia Hallengren.

Han vill stoppa boxvinerna

Vinimportör kritiserar regeringen för dubbla budskap i sin skötsel av Systembolaget.

Mark Majzner heter mannen som vill få dig att sluta köpa lådvin. Han driver vinbutiken Australian Wine Club och har i flera år varit en konkurrent till Systembolaget. Nu anklagar han regeringen för hyckleri i alkoholfrågan.

- Det är något motsägelsefullt i regeringens alkoholpolitik. Systembolaget ska inte uppmuntra överkonsumtion genom att ge mängdrabatt och extrapriserbjudanden. Att då sälja samma alkoholprodukt i en större förpackning till ett lägre pris (upp till 30 procent billigare) går tvärt emot denna politik, säger Mark Majzner.

Lådvinet har sedan de började säljas blivit en enorm succé i Sverige och mer än haälften av allt vin som säljs på Systembolaget säljs i box. Bland de riktiga storsäljarna är alla lådviner och tidigare har varningar om lådvinets farliga hälsoeffekter framförts, kritikerna menar att man dricker mer om man köper vin på box eftersom man ständigt har vinet tillgängligt.Mark Majzner
propagerar dock inte för ett mindre vindrickande utan vill att vi ska ändra vår vinkonsumtion istället. Därför har han startat kampanjen "Change lådvin" som bland annat sysn genom att plakat sitter uppsatta kring Systembolagets butiker med kampanjslogans.

- Det håller på att gå utför för svensk vinkultur och det är dags för förändring. Jag tycker att bag in box uppmuntrar till överkonsumtion och inverkar negativt på vinkvaliteten, säger Mark Majzner.

- Jag vill inte stoppa lådvinet helt och hållet men jag vill att vindrickare ska fundera över vad de dricker. Jag vill byta ut kvantitet mot kvalitet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!