<p>&Auml;t tillsammans med dina barn s&aring; f&aring;r de goda matvanor resten av livet.</p>

Ät tillsammans med dina barn så får de goda matvanor resten av livet.

Foto: Jupiter

Hälsosamt att äta middag tillsammans

Ny storstudie i USA visar att äta middag tillsammans har avgörande betydelse för barn.

Den gemensamma middagen borgar för goda matvanor resten av livet. Det visar en ny omfattande undersökning gjord på University of Minnesota, skriver Reuters.

- De här resultaten visar på att ha en regelbunden familjemiddag under övergången från tidig tonårstid till sen tonårstid har en positiv effekt på utvecklingen av hälsosamma beteenden resten av livet, säger Teri L. Burgess-Champoux, som arbetat med studien, till Reuters.

- Betydelsen av att ha  regelbundna måltider tillsammans under den här nyckelperioden i livet borde understrykas hos föräldrar, utbildare och de sociala myndigheterna, fortsätter hon.

Forskarna tittade på nära 400 barn och olika faktorer, såsom socioekonomiska, personliga och beteendefaktorer som påverkar ätandet. Barnen fyllde i enkäter en gång vid 12-13 års ålder och sen en gång till fem år senare. För 10-åringarna som ingick i studien hade 60 procent gemensamma måltider med sin familj, i senare tonåren hade den siffran minskat till 30 procent.

Goda vanor resten av livet

Barn i både tidiga och sena tonåren som åt fem eller fler måltider i veckan tillsammans med sin familj hade fem år senare hälsosammare vanor med mycket grönsaker och annan mat fylld av kalcium, fibrer och mineraler.

Undersökningen visade också att det över hela gruppen åts för lite frukt och grönt, något som de såg som ett stort dietproblem. I Sverige är rekommendationen fem frukter per dag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!