Grillad entrecôte
Grillad entrecôte Foto: Ulf Svensson

Gunilla svarar på frågor om grillning

Sju frågor från läsarna och sju svar från experten om grillning.

Ingen mer tändvätska i maten, tack! Vilka bra fungerande alternativ finns det till tändvätska? Jag vet att det inte är bra för vare sig miljön eller maten.

Denise

SVAR: Så kallade tändrör eller skorstenständare kräver ingen tändvätska alls och ger snabbt fi n och jämn glöd om man följer instruktionerna. Ett annat alternativ är tändkuber av paraffi n, så kallade braständare. Det finns även gaffelformade eltändare, som stoppas ner i kolbädden.

Hur får jag rätt smak på peston? Jag vill göra egen pesto men tycker att den inte smakar som den i Italien. Innehåller den någon annan typ av ört förutom basilika?

Tove, Åmål

SVAR: Pesto härstammar från Ligurien, och det sägs att det inte går att tillverka pesto som smakar som ligurisk pesto någon annanstans. Givetvis påverkar växtförhållanden och klimat smaken. Den liguriska peston, Pesto alla Genovese, innehåller olivolja från trakten, Extra Vergine Taggiasca. Den ska dessutom helst göras med en småbladig basilikasort som trivs längs kusttrakterna och är som smakrikast strax efter blomningen. Både riven pecorino och riven parmesan ingår vanligen. Var försiktig med vitlök, en liten klyfta brukar räcka till en lagom sats för fyra.

Vilka fiskar och skaldjur är lämpliga att grilla? Och hur undviker jag att fisken faller ner genom gallret?

Camilla Ljungberg

SVAR: Ett halster är praktiskt när man grillar till exempel abborre, makrill eller gös. De är bra fiskar att grilla, gärna med skinnet kvar. När man grillar fiskspett eller annan fisk utan halster passar fisk med fastare kött. Vissa bör vi undvika helt eftersom de riskerar att bli utfiskade, som till exempel marulk, svärdfisk och blåfenad tonfisk. Men gulfenad tonfisk

och lax är okej och passar bra att grilla, liksom havskräftor och musslor i sina skal.

Varför grilla med spån? Hur grillar man på bästa sätt med spån, och vilka träslag passar? Fungerar det även med kottar?

Henrik, Östersund

SVAR: Kottar ska man inte använda vare sig till grillning eller som rökspån eftersom de utvecklar mer av den ohälsosamma gasen polyaromatiska kolväten (PAH) än vanlig ved. Rökflis/spån finns att köpa av olika sorter, till exempel al, en, äppelträd och det amerikanska träslaget hickory som är vanligt vid lågtemperaturgrillning. Har man kvar torra kvistar från fruktträdsbeskärningen fungerar de också. Blötlägg spånen eller kvistarna en stund innan de läggs på glöden. För att få spånen att ryka längre kan man lägga dem på en bit folie. Grilla gärna med lock för att få mer röksmak

Går det att grilla oxbringa? Kan man grilla kokt oxbringa eller ”Salta biten” som finns på konserv? Det vore i så fall ett bra alternativ till vardagsgrillningen.

Andrea Mårtensson

SVAR: Kokt oxbringa passar utmärkt att grilla eller halstra. Skär den i cm-tjocka skivor och lägg dem några minuter på grillen. Med en krämig potatissallad på färskpotatis och grönsallad blir det en utsökt husmansrätt. Färdigkokt oxbringa finns att köpa i butik och gör arbetsinsatsen minimal.

Hamburgaren fastnar, vad gör jag för fel? Vad kan jag göra för att det som grillas inte ska fastna på gallret? Har problem med bland annat hamburgare.

Bengt Eriksson

SVAR: Se till att gallret är ordentligt rent och smörj gärna in det med lite matolja före grillningen. Lägg på gallret direkt när grillen tänds så att det hinner bli riktigt hett innan du lägger på det som ska grillas. Är köttfärsen mager kan du pensla hamburgarna med lite raps- eller matolja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!