Gunilla svarar på dina frågor om bakning

Gunilla von Heland har svarat på läsarnas vanligaste frågor om bakning.

Hur fick kakan sitt namn?

Vi har en favorit när det gäller kaffebröd, nämligen toscakaka. Varifrån har den fått sitt namn? Karin

Toscakaka är en saftig sockerkaka med ett täcke av knäckig mandelglasyr. Kakans namn kommer troligen från Puccinis opera Tosca, i vilken operadivan Floria Tosca går ett tragiskt öde till mötes.
Varför blir det en krater i kakan?

Jag höftar ofta när jag bakar sockerkaka med olika smaksättningar. Oftast utgår jag från 2 ägg och 2 dl socker, sedan varierar jag resten. Ibland blir den hög och fin, men ibland växer den bara på kanterna och är väldigt tunn i mitten. Varför blir det så? Mia

Troligen beror det på att du tillsatt för lite mjöl. Då orkar kakan inte hålla sig uppe utan faller ihop när den tas ut ur ugnen. Men det kan även bero på för mycket bakpulver eller bikarbonat.

Hjälp – brödet mjuknar?

Vi ska ha fest för 20 personer och vill förbereda så mycket som möjligt. Jag hade tänkt bjuda på tunnbrödskorgar med en lax- och sikromsröra, men problemet är ju att korgarna mjuknar så fort. Har ni något tips? Kristine Broström

Pensla korgarna med smält smör och ställ dem i kylen en stund. Bottna sedan gärna med ett salladsblad, som givetvis inte får vara vått, och lägg på fyllningen. Korgarna kan sedan stå en stund utan att de blir mjuka.Har det alltid funnits jäst?

Kan man baka matbröd utan att använda jäst om man bakar med surdeg? Hur gör man i så fall? Vid en diskussion för en tid sedan var alla ense om att det borde gå, jäst har väl inte alltid funnits? Men ingen visste säkert. Kanske Allt om mat vet? Trogen läsare

Jag lät frågan gå vidare till Birgit Nilsson-Bergström på Hembakningsrådet, som tillsammans med erfarna bagare svarar:

– Nej, jäst har inte alltid funnits. De gamla grekerna bakade på surdeg! Först i slutet av 1700-talet framställdes den första bagerijästen i Holland. Och Sveriges första jästfabrik startades i Skåne i mitten av 1800-talet. I dag produceras Sveriges hela behov av jäst i Jästbolagets fabrik i Rotebro utanför Stockholm. Man kan baka med enbart surdeg men det är ganska svårt att få ett bröd med höjd, det blir platt i stället. Därför rekommenderas att man använder en mindre mängd jäst ihop med surdeg. T ex 1/4-1/2 paket à 50 g, då är det lättare att få ett bra resultat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!