Tikidrinkar av Martin Cate.
Tikidrinkar av Martin Cate. Foto: Oscar Eldin

Gör tikidrinkar som Martin Cate

Hetaste drinktrenden just nu heter tiki. Bartendern Martin Cate gör karibiska fruktdrinkar från grunden med enbart färska, naturliga ingredienser - inget fusk. Världens främste tikibartender ger dig sina bästa tips.

Martin Cate pratar snabbt med stora rörelser. Alltommat.se träffar honom på Sjöfartshotellet i Stockholm, där han gästspelar i baren. Martin Cate, en av craft bartending-rörelsens, mest kända profiler, berättar om tiki-trendens historia. Från 50-talets många tikibarer till 80-talets misshandel av de tropiska fruktdrinkarna och dagens pånyttfödelse och intresse för genuina ingredienser.

Det är en solig eftermiddag i slutet av augusti uppe på Sjöfartshotellets terass. Martin blandar, skakar - och tänder eld på sina romdrinkar. 

- Just det momentet är mest show, säger han. Men känn! Doften av bränd kanel är fantastisk. Varför kommer tikitrenden tillbaka nu?

- Av samma anledning som när trenden en gång föddes. När den första tikibaren poppade upp i Amerika, 1934, låg sviterna efter den stora depressionen kvar. Tiki erbjöd en tillfällig flykt från allt det grå, som ett paradis runt hörnet. Vad fick dig att fastna för tiki?

- Det handlar om ett hantverk som gått i arv från bartenders i över ett halvt sekel. En välgjord tikidrink är en fantastisk blandning av syra, flera bra sorters rom och kryddor. Tiki är som en hel upplevelse. Dessutom gillar jag det lite "farliga" runt namnen på cocktails som Vicious Virgin, Missionary’s Downfall, Shark’s Tooth, Never         Say Die, och the Zombie.

Martin Cates tre bästa tips till hemmabartendern:

1. Snåla inte när det gäller ingrediensernas kvalitet. Använd kvalitetssprit och pressa egen juice att blanda med. 

2. Du behöver inte ha all världens spritsorter hemma. Bygg upp din hemmabar sakta och satsa på bra grundprodukter.  

3. Viktigast av allt: spela inte bartender om du har fest. Gör hellre en stor punch (bål) och prata med gästerna istället för att fastna bakom baren.

Recept: Blanda Martin Cates goda tikidrinkar. (pdf på enkelska)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!