Foto: ISTOCK

Oxfilé – så här lyckas du!

Tillaga oxfilé rätt, då blir det otroligt saftigt och riktigt gott. Enklast är att använda en stektermometer för att vara säker på att köttet får rätt innertemperatur. En fin bit kött av bra kvalitet och allra helst kravmärkt känns festligt.

Oxfilé Tournedos i ugn - gör så här:

1. Sätt ugnen på 160˚. Skär köttet i 200 g stubbar. Låt köttet bli rumstempererat.

2. Krydda: Salta och peppra köttet på båda sidor.

3. Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.

4. Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.) Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 56˚C (medium rare).

Oxfilé – så här lyckas du med tillagningen

Kryddning

Låt köttet bli rumstempererat, krydda med salt och peppar och ev andra kryddor till exempel rosmarin och vitlök.

Stektid

Stek i smör eller olivolja, eller både och, i het panna. Vänd så att köttet blir brynt runt om. Stektiden varierar beroende på hur tjock biten är.

Helsteka

Mittbiten passar att helsteka eller skäras till tournedos (en tjock portionsbit) den smalare delen passar till till klassiska rätter som filet mignon och biff rydberg.

Innertemperatur

Det är viktigt att använda en stektermometer. En perfekt tillagad oxfilé ska enligt många kockar ha en innertemperatur på 56 grader. Då är den "medium" till "medium rare".

Tänk på att innertemperaturen på kött som steks i hög temperatur fortsätter att stiga även efter att stekningen avbrutits. Denna så kallade efterstekning gäller främst större köttstycket. Kött som tillagas i lägre temperaturer eftersteks inte.

Oxfilé i ugn

Efterstek i ugnen i 175° till önskad innertemperatur. Höjs temperaturen till 200° för att få mer yta på köttet kommer temperaturen att gå upp några grader efter att man tagit ut köttet från ugnen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!