Foto: Martin Cederblad

Glöggen - ett måste i december

Förr kryddade man vinet för att få bort dålig smak, i dag har det blivit en av våra starkaste jultraditioner. Varje år dricker vi svenskar ungefär 5 miljoner liter glögg.

Nyligen blev det känt att Systembolaget kommer att ta bort ursprungsmärkningen på svensk glögg. De drycker som påstås vara svenska är förvisso blandade till glögg här, men varken vin eller kryddor sitt ursprung i Sverige.

Men det är troligen inget som kommer att påverka vår kärlek till "det glödgade vinet", som druckits i Sverige i exakt 400 år.

Någon gång i oktober tar glöggförsäljningen fart och fortsätter fram till slutet av december, då den dör nästan helt.

Vi dricker 5 miljoner liter

Runt 70 procent av glöggförsäljningen sker i december. Systembolaget säljer drygt fem miljoner liter varje jul.

Men redan innan första advent är vissa sorter slut. Den avgjort största är Blossa, Vin & sprits eget märke, med klassikerna Vinglögg och Starkvinsglögg.

Och släppet av "årgångsglöggen", med en ny smak varje år, leder till rusning i butikerna.

Kryddor räddade dåligt vin

I Europa blev kryddvin populärt under medeltiden. Eftersom vinet med tiden blev dåligt började man tillsätta honung, kryddor och blommor för att kunna dricka det. Man dolde helt enkelt den dåliga smaken.

Det gjordes redan i de antika samhällena vid Medelhavet, där kryddorna också tillsattes för sina läkande effekter.

I dag behöver vi inte spara gammalt och surt vin. Ändå fortsätter vi att dricka glögg. För många är det varma, söta vinet under de kalla och mörka månaderna själva definitionen av hemtrevnad och mys.

Dricks i hela Europa

Men även om glöggen fått ett särskilt starkt fäste i de nordiska länderna förekommer liknande drycker runt om i Europa.

I Tyskland talar man om glühwein, i England om mulled wine, i Italien om vin brulé. Alla är de varianter på varma vindrycker som dricks vintertid. Oftast gjorda på rött vin och kryddade med kanel, vanilj, nejlika, citrus och socker. Ibland tillsätts en starksprit, som rom, konjak eller vodka.

I Sverige är det vanligast att köpa sin glögg färdig, även om många förstås tycker om att tillaga sin egen.

Systembolagets sortiment har utökats enormt under de senaste decennierna. 1981 fanns två glöggmärken, i dag finns 25 olika sorter att välja mellan i det ordinare utbudet. Plus ett tiotal som går att beställa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!