Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Gemensamma måltider är bra för hälsan

Vid högtider som midsommar samlas vi runt matbordet med nära och kära för att äta tillsammans, något som visat sig vara extra bra för hälsan. Sju av tio ser den gemensamma måltiden som en chans att stämma av hur alla i familjen mår, visar en rapport från Tulip.

Hälften av alla svenskar familjer anser att gemensamma måltider är bra för det psykologiska välbefinnandet. Det visar Middagsrapporten från Tulip, som tillsammans med Sifo har kartlagt svenska familjers matvanor för att se vilken betydelse som måltiden har. 1002 familjer med en eller två föräldrar och hemmavarande barn under 18 år har deltagit i undersökningen. En majoritet av föräldrarna svarade att gemensamma middagar påverkar både hälsan och välbefinnandet positivt, inte minst för att att man får möjlighet att stämma av med varandra. Rapporten visar öven att hela 86 procent av svenska familjer tycker att stunden man samlas runt middagsbordet främjar en känsla av samhörighet.

Recept: Matjessill med äppelsalsa

– Måltiden har historiskt sett varit något som skapar gemenskap mellan människor. Den är central i firanden och högtider, men även i vardagen fungerar måltiden som ett tillfälle att samlas. Midsommar kan vara en bra påminnelse om vikten av att samlas vid måltiden, säger Gabriella Lysell, marknadschef på Tulip Food Company Sverige.

Foto: Getty images Foto: knape

Recept: Flädercheesecake

Rapporten visade även att middagen är den absolut viktigaste samlingspunkten för 59 procent av de tillfrågade familjerna, samtidigt som 27 procent använder den gemensamma middagen som ett sätt att hantera stress.

Källa: Tulip Middagsrapporten. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!