Gåslever? Det går lika bra med selleri!

Jag träffade nyligen en miljöchef som beskrev dilemmat när firman på konferensresan hamnade på ålagille. Ålen är ju faktiskt klassad som akut utrotninghotad! Hur göra? Tja, det visade sig gå alldeles utmärkt.

Gillesarrangörerna skaffade fram sill och odlad lax i stället och se – det gick hur bra som helst att ha ålagille utan ål! För – som alla ju vet – det är trots allt sällskapet och snapsen som är det viktiga. 

Jag ringer till NK:s saluhall för att höra vilken respons de fått på att de nyss slutat sälja gåslever – ett beslut som de delar med bland andra Operakällaren, Amaranten, Grodan, Fredsgatan 12 med flera krogar i Stockholm. Damen i luren låter lättad och berättar med stolthet om Bosarps exklusiva kycklingleverparfait som de brukar rekommendera i stället – den är gjord på lever från ekologiska kycklingar som går ute och den ”har blivit väldigt populär!”

Mattraditioner är förknippade med starka känslor: surströmming, lutfisk eller valkött – det är inte alltid den rent kulinariska upplevelsen som gör att människor håller fast vid sin önskan att äta en viss maträtt, utan minnet av omständigheterna kring det. Hur mysigt det var, hur modig man kände sig, hur lyxigt det kändes.

Två av de absolut lyxigaste rätter man fortfarande kan beställa på många restauranger i Sverige är resultaten av fullkomligt förkastliga sätt att behandla djur. Gåsleverproduktion är förbjuden i Sverige eftersom tvångsmatningen av gässen är rent djurplågeri. Förutom att den överfeta levern sväller till tio gånger sin normala storlek och trycker på de andra inre organen – och faktiskt blir så stor att den hotar att spricka – punkteras matstruparna ofta av den hårdhänta matningen. Det finns ingenting glamoröst över gåsleverproduktion – och glamourprodukten själv kan lätt ersättas med annat: paté, parfait eller sill – strunt samma vilket!

Och även om import av rysk kaviar återigen är tillåtet (om det finns en etikett på burken som anger att burken är lagligt importerad!) behöver vi inte gynna en verksamhet där fiskägg från utrotningshotade djur säljs som lyx. Vill vi lyxa oss med en klokare värld väljer vi något annat – till och med selleri går bättre!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!