Foto: Jupiter

Fyra skäl att frossa i choklad

Ta en bit med gott samvete - choklad har fler goda hälsoeffekter än man tror. Se bara till att välja en med hög kakaohalt.

Mörk choklad...

...skyddar kärlen

Två studier i USA och storbrittanien har visat att mörk choklad(över 70% kakao)kan bidra till bättre hjärt- kärlhälsa. Precis som rödvin är den rik på flavanoider som skyddar kärlen.

...kan vara ett vapen mot diabetes

Chokladen ger förbättrad insulinkänslighet, enligt en italiensk studie. Därför finns det stöd för att choklad skulle kunna minska risken för åldersdiabetes, som uppkommer just för att kroppens förmåga att producera insulin minskar.

...är bra för humöret

Det är ingen slump att man blir lite lycklig av en chokladbit, för  den ger nämligen en skjuts åt seratoninet - hjärnans må-bra-hormon. Enligt försök som amerikanska forkare grort på råttor kan chokladen även fungera som naturlig smärtlindring.

...kan minska småätandet

Vid universitetet i Köpenhamn har forskare sett att testpersoner som åt mörk choklad kände sig mättare och var mindre benägna att sukta efter sötsaker, salta snacks och fet mat.



Källor: läkaren Helena Nybloms "Supermat" (Albert Bonniers förlag) samt Helth.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!