Foto: Respektive producent + Expressen.

Fyra öl som breddar smaken

Ölexperten Lasse Råde har hittat 4 favoriter.



Zlatopramen Half n’ Half
(1604), 4,8 %, Tjeckien, 15:70 kronor (50 cl)

Bygger på en god tradition med blandning av lager och ale. Därför frisk och lättdrucken som en lager och rikt fyllig med rejält inslag av bröd och humle som en ale. En favorit som passar till det mesta.

Betyg 5/5.

Bötet Barley Wine (11724), 9,1 %, Nynäshamn, 33:50 kronor (25 cl)

Barley Wine är den starkaste varianten av ale. Vore det inte för alla kryddor och smaker, som aprikoser, rågbröd och honung hade spritbeskan tagit över. Nu blir det en fyllig dryck, som man sippar försiktigt, eller knappast tål att dricka alls.

Betyg 3/5.

Aventinus Weizen-Eisbock (11725), 12 %, Tyskland, 31:90 (33 cl)

Mycket alkoholstark med mängder av smörkola och sirapslimpa i smaken. Jästfällning, liten beska men ändå en lång eftersmak. Precis som den föregående antingen mycket angenäm eller vidrig, beroende på tycke och smak.

Betyg 3/5.



Stensbogaard Bryghus IPA
(11710), 5,3%, Danmark, 56 kronor

Mycket smak för att kallas en India pale ale. Bra beska, mycket bröd i smaken plus lite knäck och choklad. Fint fyllig med mycket

humlearom. Passar att dricka till söndagssteken.

Betyg 4/5.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!