3-rätters fredagsgourmet – klart på en timme!
3-rätters fredagsgourmet – klart på en timme! Foto: Ulrika Pousette

Vegetarisk fredagsgourmet – lyxig fredagsmiddag med chili

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop. Här serveras en lakto-ovo-vegetarisk fredagsgourmet. Laga och njut!

Vi inleder helgen med fredagsmiddag full av smak! Färsgryta med rökt paprika, spiskummin och vitlök toppas med jalapeñosalsa och fetaost. Men först en elegant margarita med apelsinsmak.

Fördrink: Citrusmargarita

10 min. En elegant margarita med apelsinsmak. Fräsch och inte så alkoholstark. Saltrand runt glaset gör den extra festlig. Klicka här eller på bilden för recept. 

Foto: Ulrika Pousette

 

Varmrätt: Vegochili med färsk tomatsalsa och nachos

Vi inleder helgen med fredagsmiddag full av smak! Färsgryta med rökt paprika, spiskummin och vitlök toppas med jalapeñosalsa och fetaost. Hemgjord tomatsalsa toppar den kryddiga vegochilin. Klicka på bilden eller här för recept. 

Foto: Ulrika Pousette

Att dricka till maten: Brooklyn Lager, USA, 19 kr (35,5 cl).

Lageröl med maltiga drag, toner av bröd och örter och en fräsch, balanserad humlebeska.

 

Efterrätt: Karamelliserad ananas med vispad crème fraiche och kryddig kokos

10 min. Ananas blir extra saftig när den steks i smör och socker. Välj gärna fryst, en perfekt genväg! Klicka här eller på bilden för recept. 

Foto: Ulrika Pousette

Att dricka till desserten: Xavier Muscat de Beaumes de Venise 2014, Frankrike, 99 kr (37,5 cl). Sött vitt vin med blommiga, lätt aromatiska nyanser, inslag av gula russin och citrusmarmelad.

Alkoholfritt? Nils Oscar Alkoholfri (1909) Sverige, 16 kr (33 cl). Alkoholfritt öl, friskt med fin humlefräschör, örter och apelsin i smaken.

 

Redaktörens kommentar

”Passa på att använda säsongens söta apelsiner till drinken. Saltkanten på glaset ger en god smakbrytning, men det får inte bli för mycket salt. Jag tänker mig en middag i mexikansk stil. 

Grytan är en variant på tacos och på chiligryta. Festligt men samtidigt avspänt, bara att lägga upp på ett stort fat med tillbehör att välja som man vill. Färsgrytan är riktigt kryddig, vilket jag tycker passar bra till vegofärsen. Andra sorters färs funkar lika bra. 

Efterrätten är ganska söt med en liten sälta av smöret.”

Petra Pettersson, matredaktör

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!