Fredagsgourmet! Pepparkyckling på franskt vis

Fredagsgourmet! Sätt guldkant på helgkvällen med en läcker trerätters meny. Tre sorters peppar, rödvin och dijonsenap ger mycket smak åt kycklingen.

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag som passar utmärkt till helgen, men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Förrätt: Krämiga miniomeletter med spenat och lax

10 min. Grädda omeletterna i plättlagg om du har det. Annars stek små i en vanlig stekpanna. Klicka här eller på bilden för recept. 

Att dricka till: Twisted Thistle IPA (1513) Storbritannien, 20 kr (33 cl). Ljust bärnstensfärgat öl med fint humlearomatiska toner, lätt sötma, fräscha citrustoner och stråk av mogna aprikoser.

Alkoholfritt alternativ: Nanny State (1947) Storbritannien, 14:90 (33 cl). Alkoholfritt öl i ganska smakrik stil. Fokuserat med fräschör, brödighet och aromatiska drag av humle.

 

Varmrätt: Pepparkyckling på franskt vis

45 min. Pepparkyckling med lever, bacon, rödvinssky och dijonsmör. Tre sorters peppar, rödvin och dijonsenap ger mycket smak. Klicka här eller på bilden för recept.

Att dricka till pepparkyckling:

• Mont­Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge (5461) Frankrike, 110 kr. Rödvin i generös stil. Här finns drag av skogsbär, färska örter, viol och en lätt pepprig ton.

• Alkoholfritt alternativ: Nanny State (1947) Storbritannien, 14:90 (33 cl). Alkoholfritt öl i ganska smakrik stil. Fokuserat med fräschör, brödighet och aromatiska drag av humle.

 

Efterrätt: Snabb lökmarmelad till ost

15 MIN + tid att kallna. Lökmarmeladen går fort att steka ihop, men gör den i god tid så den hinner kallna. Klicka här eller på bilden för recept.

Att dricka till ost och marmelad:

Castaño Dulce Monastrell 2013 (8412) Spanien, 100 kr (50 cl). Sött, rött och lite strävt starkvin med drag av katrinplommon och kryddor. Intensitet och längd i eftersmaken.

Charlotte Jenkinson, matredaktör, om menyn:

”Jag gillar när det är generöst och lite maffigt. Det ska vara tryck i smakerna, och ingen ska fråga efter peppar och salt eller annan smakförstärkare. Den här menyn har många moment, men är man två som lagar så fixar man allt på en timme. Börja med tillbehören, som dijonsmör och sås samt rödlöksmarmeladen till dessertostarna.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!