Foto: Jupiter.

Fråga: Ska vinet luftas?

Vad händer när vinet luftas och vilka viner ska luftas? Experten svarar.

Fråga: Vilka viner mår bra av att luftas? Jag har hört att det kan vara viktigt för lagrade viner. Andra säger att det är de enklare vinerna, till exempel boxviner, som mår bra av det. Hur är det egentligen?

- Mikael Löfgren



Svar:
I princip mår alla viner bra av att luftas. Genom att utsätta vinet för en rejäl genomluftning frigörs doft- och smakämnen. Men generellt kan man säga att unga viner behöver mer luft än viner med lite ålder. Lufta vinet ordentligt genom att hälla över det på en karaff eller något annat kärl, gärna några gånger fram och tillbaka. Detsamma gäller för boxvinet. Servera det sedan i en vacker karaff.

- Gunilla Hultgren Karell

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!