Foto: Jupiter + Lars Paulsson.

Försvinner alkoholen helt vid kokning?

Vad händer med alkoholen när man använder vin i matlagning? Vinexperten Gunilla Hultgren Karell vet.

Fråga: Hur mycket alkohol försvinner vid kokning?

Finns det rester kvar i en rätt efter att den har kokats, eller försvinner all alkohol? /Madeleine

Svar: Rester av alkohol finns kvar även efter kokning

Experiment har visat att cirka 5 % av alkoholen finns kvar av den ursprungliga mängden i ett långkok. I mat med kortare tillagningstider finns 10-50 % av alkoholen kvar.

Vid mycket snabb tillagning, till exempel flambering, kan det finnas så mycket som 75 % alkohol kvar. Något att tänka på om man serverar barnen flamberade bananer.

Alkoholmängden minskar om rätten kokas efter flamberingen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!