Foto: Respektive producent.

Fira oktoberfest med öl

Nu är det dags, den största ölfesten av dem alla. Oktoberfest i München i Tyskland.

Den börjar imorgon, den stora Oktoberfesten i Tyskland och München är centrum för festligheterna. Traditionen har varit återkommande ända sedan 1810 och den har spridit sig kring hela världen. Så även i Sverige - många restauranger och pubar har tyska teman och bjuder på mat och tyskinspirerad öl.
I München
är det ett enormt kalasande i 16 dagars tid och de lokala bryggerierna skänker ut över 6 miljoner öl under festligheterna, bryggerier som Hofbräu, Löwenbräu och Paulaner. Ölet serveras ofta i enlitersglas och stämningen kan bli minst sagt hög i kalastälten.

Vill du ordna din egen oktoberfest är det enklaste att köpa något av de speciella oktoberfestölen på Systembolaget. I år finns det 10 olika att välja bland och de tyska varianterna är relativt lika i sin karaktär; stora citrussmaker och sötma som ligger nära honungen. En klassisk variant av märzenöl som är bra till surkål och korvar och även bra om man vill ha dem som bara dryck. Hofbräu, Löwenbräu och Spaten gör alla tre klassiska och högklassiga märzenöl - välj dem om du är ute efter en riktig tysk. Alkoholhalter runt 6 %, sötma och humletoner - det är receptet.

Vill du ha en mindre traditionell oktoberöl finns det svenska, amerikanska och italienska (!) att tillgå. 

Svenska Sigtuna brygghus har två varianter, en humlesmakande men lite aprikossötare och beskare variant som helt enkelt kallas Oktoberfest och sedan en klart mer udda öl som heter Black October. Det är egentligen inte en klassisk oktoberöl utan en variant av typen schwarzer som är mörkbrun i färg och betydligt sötare och dovare än sina medtävlare. God dock och angenäm till maten - om än på ett annat sätt.

Satsar du på amerikanska Samuel Adams Octoberfest så får du ganska tydliga chokladsmaker tillsammans med apelsin och lite örter. Ingen dum öl men kanske inte för den som är ute efter en klassisk oktoberfestöl.

Varför ölstilen kallas märzen när det är en öl som dricks på oktoberfesten? Jo, förr i tiden hade man inte samma möjligheter till kylning som vi har idag och därför gjorde man den sista bryggningen (vanligtvis i mars-märzen) lite humlerikare och lite alkoholstarkare än normalt så den skulle hålla över sommaren. När sedan bryggsäsongen skulle dra igång igen i oktober så ställde man till kalas för att göra slut på ölen - lämpligt nog med en oktoberfest - i september!

Oktoberfesten i München hålls den 19 september till den 4 oktober.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!