Foto: Jupiter.

Fira helgon med grön öl

Få helgondagar firas väl av så många som irländska St Patricks Day. 17 mars är det dags igen!Parader, fester och festivaler.
Och mängder av öl. Ja, så firas irländska sankt Patriks dag över hela världen - även här i Sverige.

- Allt fler svenskar har fått upp ögonen för de irländska traditionerna med både sång och dans men även mat och dryck. Det är underbart att se svenskar och irländare tåga tillsammans i paraden och det blir bara större varje år, säger Svensk-Irländska föreningens vice ordförande Philip O’Connor.De senaste åren
har paraden i Stockholm samlat omkring 500 personer och firandet genomförs även på pubar och restauranger över hela Sverige.

För många är det ölmärket Guinness som är det viktigaste inslaget i firandet och Guinness säljs i enorma mängder på St Patricks Day.

Normala dagar dricks det mer än 10 miljoner Guinness över hela världen och den 17 når drycken sin allra högsta försäljningssiffra.

Under 2009 sålde ölet mer än 300.000 liter bara i Sverige och det lägger märket på första plats bland ölen inom stilen stout.

Har du inte testat det? Så här tycker vår ölexpert Lasse Råde om den skummande irländaren som han ger betyget 4 av 5.

"Den nattsvarta irländska nationaldrycken ska naturligtvis inte köpas på flaska utan på burk med skumgivande gaspatron. Så mycket choklad och kaffe i smaken, parat med rik beska och god fyllighet på samma gång."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!