5 whisky på allas önskelista

Whiskyexperten tipsar om kluckande klappar att lägga under granen.

Hårda paket med kluckande innehåll är alltid uppskattat till jul. Vi bad vår ständige whiskyexpert Örjan Westerlund om 5 klapptips som kan passa årstiden.

- Jag har försökt ge litet bredd på tipsen, dock med övervikt åt det skotska, säger han Detta förklarat av årstiden och i juletid också med övervikt åt det fruktiga, söta och gärna lena som stöd till russin, nötter och choklad.

Här är Örjan Westerlunds 5 bästa julklappswhisky-tips:

1. Glenmorangie Signet. Whiskydoktorn Bill Lumsdens mästarprov, där den tidigare ölbryggande studenten Bill lyft in sina kunskaper från ölkastruller och mältning och pytsat i chokladmalt i whiskyn. Mjölkchokladigt och cognacsdräpande, allt i en mycket förföriskt fransk förpackning.

2. Old Rip van Winkle 10 år. Första julklappen jag gav min kära Pia. Nu är vi gifta och hon älskar fortfarande bourbon. Mig också, törs jag självsäkert tro, men min framtoning är inte alltid lika söt och tilltalande som whiskeyns, är jag rädd.

3. Royal Lochnagar Distillers Edition, en len dröm som slutlagrats på muskatfat. Trots det balanserad och så mjuk att den till och med kan få en whiskyskeptisk likördrickande mor att falla till föga.

4. Highland Park 18 år, denna osannolikt väl prissatta whisky som i en höghöjdsbalans på stram lina väl balanserar mellan fattoner, intrikata frukttoner av både torkad och färsk frukt över ett stup av Orkneyfenolisk torvrök. HP very ljung.

5. Balvenie 21 år Port Wood, i mitt tycke den mest balanserade slutlagringarna på marknaden. Den har ålder och ungdom, whiskykaraktär och rund bärig starkvinssötma. Kräver bara tillsats av en liten aning fåtölj.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!