Foto: Joel Linderoth

Fem topptips på whisky till kaffet

Experten Örjan Westerlund vet vad som passar efter maten.

Att ta en whisky till kaffet är en klassisk avslutning till en fin middag. Men vad är bästa kombinationen? Vi frågade whiskyexperten Örjan Westerlund och han svarade så här:

- Jag har länge tyckt att whiskyn står bra för sig själv. Jag fick dock en herrejösses-upplevelse då jag sida vid sida med kaffe drack den whisky som är överst på listan - då fick jag ett uppvaknande som heter duga för denna middagsfinal! Detta är mina 5 bästa tips på kaffe och whiskyfronten!

5 goda whisky till kaffet

1.  Old Pulteney, gärna av äldre snitt för att få mer fruktighet och mindre skärpa. En vanlig 12-årig går dock utmärkt. Whiskyns sötmaltiga och lätt oljiga karaktär passar texturen på en kaffe med varm söt mjölk som om de växt upp tillsammans.

2.  Powers. Whiskeyn i en Irish coffee om jag själv får välja. Inte så anorektiskt len och ren i sin karaktär, utan mer rustikt eldig och med en tydlig vaniljton. Ger kaffet en bra match och ger mer av whiskeysmak än flera av de mer traditionella alternativen.

3.  Jim Beam Black: En fett karamelltonad bourbon som har ålder och rikedom, men inte särskilt mycket av fatig strävhet som kan konkurrera med kaffets beska toner. Funkar bra on the rocks till din straighta kaffe. Som man säger "över där".

4.  Glendronach 18 år: ”En show glöms bort om den bara visar opp effekter som man knappast anar.” Ni har hört Mer Jul med Adolphson & Falk? Så är det med denna skotska avec. Det klart att en av de svulligaste sherrytappningarna ska in efter maten med en kaffe vid sidan, eller? Whiskyn smakar russin, söt sherry, choklad och med gnutta torvarom. Kanske med kaffet Bourbon Jungle från Johan & Nyström, som har just lätt brända chokladiga toner.

5.  Blantons Single Barrel: Sötfruktig, kokostonad och milt ekig och stram bourbon. Grymt god rakt av, men också som följer: Kyl och rör ihop 2cl grädde, 2 cl Kahlua och 2 cl Knob Creek. Häll upp i ett cocktailglas och strö över litet kokosflingor. Ta en espresso och avnjut en flytande dessert. Detta är fortsättningskursen för dig som vill ha mer än vanlig gräddlikör. (Bäst blir den med kylda råvaror, eftersom inblandning av is riskerar att göra den störande vattnig.)"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!