<p>Interi&ouml;r fr&aring;n Leijontornet, exteri&ouml;r fr&aring;n Kyrkbyns k&ouml;k och matsal och en r&auml;tt fr&aring;n Oaxen Sk&auml;rg&aring;rdskrog. </p>

Interiör från Leijontornet, exteriör från Kyrkbyns kök och matsal och en rätt från Oaxen Skärgårdskrog.

Fem eko-krogar av bästa klass

Vi har valt ut fem fina krogar att gå till om du vill lyxa i eko-mat.

1. Restaurangen Pontus! ligger mitt i Stockholm och blev utsett till årets ekokrog 2009. I köket står Andreas Hedlund och chefar. Restaurangen har en spännande planlösning med olika miljöer. Ingen direkt utsikt att tala om men väldigt snyggt inredd. Här finns bland annat en ostronbar, en vanlig bar och de serverar också nattamat. Du kan välja mat efter säsongsmeny eller andra typer av menyer och flera av rätterna kan du välja i olika storlekar och prisklasser. Även vinkällaren är välarbetat och uppdaterad.

2. Ängavallen i Skåne är speciell. Det började som gård med djurhållning, och har sedan utvecklats till gårdsbutik, kafé, restaurang och hotell. Det är en helhetsupplevelse som drivs av ägarfamiljen Nordström. I köket är idéerna lite gammelmodiga, enligt White guide som i år gav dem betyget God klass. Det är mycket smör och grädde som blandas med tyngre köttanrättningar. Vinet är alltid av hög klass och ekologiskt.

3. Oaxen Skärgårskrog, som ligger i den sörmländska skärgården, är en av Sveriges och faktiskt en av världens 50 bästa restauranger, enligt Restaurant Magazine, och 2007 års ekokrog enligt White Guide. Det här är en restaurang som även erbjuder övernattning. Ett besök är en helhetsupplevelse värd att göra någon gång i livet. De jobbar mycket med teknik i köket och får fram fantastiska smaker ur ekologiska råvaror. Restaurangen är liten och har en fantastisk utsikt mot fjärden.  Det finns à la carte, femrättersmeny och även en avsmakningsmeny med typiska svenska smaker.

4. Vill du uppleva svenska smaker på speciella sätt kan du med fördel gå till Leijontornet som ligger i Gamla stan i Stockholm. De kallar det själva för det nya nordiska köket och White guide nämner i sitt omdöme att de har skapat en av de mest underhållande scener för genuint svenska och nordiska smaker. Eko-tänket går igenom alla rätter som komponeras efter säsong.

5. I norra Sverige kan Kyrkbyns kök och matsal, som ligger i Gammestad, vara värt ett besök. Det är en ekokrog av mycket god klass och de satsar på kombinationen mat och vin. De lagar på norrländska råvaror och väljer noggrant. Det här resulterar i välkomponerad meny av god kvalitet och till resonabla priser. Restaurangen är placerad mitt i ett världsarv, Gammelstadens kyrkby, och det gör också sitt till upplevelsen.

Källa: White guide

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!