Foto: Thinkstock

Experternas tips: Så gör du smartare val i matbutiken

Vilken mat ska jag handla? Vad är bäst för miljön? Frågorna är många när du gör dina köp i dagens matvarubutiker.

Under Almedalsveckan var det inte bara politik inom vården eller skola som diskuterades. Matkonsumtionen och frågor kring hur man ska äta smart fanns också på agendan. Swedbank ordnade tillsammans med Coop ett matseminarium under veckan.

Gästerna fick en uppsjö av råd i hur de ska förhålla sig till sin mat och konsumtion, skriver Henrik Bredberg på hd.se.

Nedan följer några mattips från deltagarna på seminariet:

Ät upp det du har på tallriken. Idag kastas 25 procent av den mat vi köper. (Louise König, hållbarhetschef hos Coop)

Ät mer frukt och grönt. Det är bra för både hälsa och jordglob. (Louise König)

När du äter ute, fråga krogpersonalen vad du får på tallriken och varifrån maten kommer. (Louise König)

Du behöver inte överge köttet. Djuren behövs också för öppna landskap och fina mejeriprodukter. Men välj kött med omsorg. (Professor Johan Rockström)

Sätt inte likhetstecken mellan hållbara livsmedel och ekologiska livsmedel. Ekologisk odling kan ge en skördesänkning på över 30 procent. Det är knappast resurseffektivt. (Professor Holger Kirchmann)

Sluta med utseendefixeringen. Massor av fina varor, som äpplen, kasseras för att de har skönhetsfel. Idiotiskt. (Mats-Eric Nilsson)

Stirra dig inte blind på butikens jämförpriser. De säger egentligen inte mycket om maten. En korv med 30 procent kött är svår att jämföra med en korv med 95 procent kött. Frågar du efter kilopriset när du ska köpa bil? (Mats-Eric Nilsson)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!