Experten tipsar: rensa din svamp redan i skogen

Rensa svampen på plats i skogen - så sparar du tid. Ett av svampexperten Pelle Holmbergs tips inför svampplockningen.

När svampsäsongen drar igång blir många svampplockare så lyriska att de rafsar ned all svamp i en korg utan att tänka sig för. Vid plock av kantareller ska man rensa i skogen och ta bort den lilla jordiga biten. Det kan också vara bra att klyva svampen för att se om den innehåller larver, säger svampexperten Pelle Holmberg till DN.

I vissa svampkretsar är det strikt förbjudet att skölja svampen, men det är något som Pelle Holmberg tycker att man kan strunta i.

– Min gamle mentor, svampexperten Nils Suber, sade ”ve, den som sköljer svamp!”. Men särskilt kantareller kan vara grusiga, och det är det värsta som finns. Smakämnena i svamp är inte särskilt vattenlösliga, så jag tycker att man kan skölja i kallt vatten, säger han.

– Om man inte hinner rensa på en gång klarar sig kantareller flera dagar i kylen, kanske upp till en vecka. Sopparna ska man helst ta hand om på en gång, säger Pelle Holmberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!