Smördegsskålar med chèvre, valnötter och rosmarin.
Smördegsskålar med chèvre, valnötter och rosmarin. Foto: EMMY LUNDSTRÖM

Enkla förrätter med smördeg

Smördeg passar perfekt när man vill göra frasiga snittar till minglet eller servera som förrätt. Smördegen är enkel att hantera och du hittar den i alla matbutiker. Gör små smördegspajer eller smördegspiroger fyllda med ost och andra godsaker.

Färdig smördeg är ett bekvämt och bra alternativ att ha i frysen eller kylen. På franska heter smördeg "mille feuilles". Det betyder tusen blad, och man förväntar sig många frasiga degblad i den gräddade smördegen som ska användas till exempelvis napoleonbakelser eller en frasig paj.

3 enkla och goda förrätter med smördeg

Snittar med smördeg är lätta att förbereda och göra till många. Bjud på smördegsknyten eller smördegsflarn till minglet.

Smördegsknyten med fetaost

Foto: Björn Tesch

Smördegsflarn med grönkål och gruyèreost

Foto: Ulrika Ekblom

Smördegsskålar med chèvre, valnötter och rosmarin

Foto: Emmy Lundström

Gör din egen smördeg

Om man vill baka smördeg från grunden gör man först en deg av mjöl och vatten, som man kavlar ut och delvis täcker med hyvlat smör, viker ihop och kavlar ut igen i flera omgångar så att det blir många skikt.

Vanligtvis när man bakar med jäsdegar önskar man ett varmt kök. Men med en smördeg är det kallt som gäller, så att smöret inte smälter. Baka ut på den kallaste köksbänk du har eller kyl bakbordet med kylklampar innan du ska kavla.

Här hittar du ett enkelt recept på croissanter.

Vi har massor av smarriga recept med smördeg för både vardagsmiddagen och festkvällen:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!