ANNONS

Innehåll från Switzerland Cheese Marketing Nordics

Foto: Petter Bäcklund

Därför är Gruyère oumbärlig i köket

En av Schweiz stoltaste smaker har en lång historia bakom sig. 900 år senare är Gruyère AOP som gjord för att fungera lika bra på osttallriken som i den mest vårlika förrätt. – Det är en tillgänglig ost som är enkel att matcha med en mängd råvaror, säger matbloggaren Petter Bäcklund.

På de lika böljande som blommande bergen och ängarna i västra Schweiz betar korna. Här tuggar de nöjt i sig av säsongens allra mest färgstarka palett av saftiga blommor och blad. Och det är just härifrån som den ursprungsskyddade osten Gruyère AOP fått sin karakteristiska, omtalat nötiga sälta. Här i kantonerna Freiburg, Waadt, Neuenburg och Jura har ostproduktion en hälsosamt traditionell historia bakom sig.

Att kossorna äter blommande gräs på alpkullarna istället för kraftfoder inomhus spelar stor roll för smaken.

Rykten och medeltida skrifter säger att det redan år 1155 tillverkades ost i byarna runt Gruyère, en helfet ost som tack vare sin unika smak snabbt spreds över Alperna ända in i Italien och Frankrike. Men det skulle dröja nästan 500 år tills Gruyère blev ett bekant namn utanför alpregionen, osten fick sin signifikativa stämpel och började gå på export.

Ursprungsskyddad

I dag är Gruyère en ursprungsskyddad juvel märkt AOP – Appelation d’Origine Protégée. En ost som beroende på lagringslängd pendlar mellan att smakmässigt vara läckert len (6 månader) och riktigt stark (24 månader).

En av dem som har inspirerats av Gruyères smakvärld är fotografen och Allt om Mat:s bloggare Petter Bäcklund. Nu har han bland annat skapat en vårlik förrätt av lika delar Gruyère, päron, hasselnötter, honung och smetana.

På varje Gruyère AOP-hjuls formkant finns märkningen Gruyère AOP och produktionsställets tillståndsnummer så att man effektivt kan förhindra förfalskningar och garantera ostens äkthet Foto: Perriard-Benoit

– Det är en pigg och fräsch vårrätt med mycket syra. En fin blandning av olika texturer, med osten och nötterna som går väldigt bra ihop. När man river osten på toppen blir det väldigt luftigt, men ändå med mycket punch i smaken, säger Petter Bäcklund.

Det är en väldigt tillgänglig ost som är enkel att matcha med en mängd rätter och råvaror

Vad gör Gruyère till din oumbärliga kompis i köket?

– Det finns många sätt att använda osten bortom den traditionella ostbrickan. Den lämpar sig för en fin pizza, kanske tillsammans med lite potatis och rosmarin. Men också i en sådan här rätt, när man bara river den och tillsammans med hasselnötterna får fram de fina egenskaperna. Jag använder numera ofta Gruyère på samma sätt som jag använder parmesan – från att jag gratinerar aubergine eller zucchini i ugnen till att göra en klassisk pasta cacio e pepe.

Vad tror du skapar den här specifika smaken?

– Det är en perfekt balans mellan umami, fruktighet, nötighet och blommighet. Det är en väldigt tillgänglig ost som är enkel att matcha med en mängd rätter och råvaror. Att kossorna äter just blommande gräs på alpkullarna istället för kraftfoder inomhus spelar stor roll för smaken, säger Petter Bäcklund.

Allt om Mat:s bloggare Petter Bäcklund har gjort en förrätt med Gruyère AOP och päron.

Inlagda päron med Gruyère AOP, rostade hasselnötter, smetana, honung och salvia

Ingredienser (4 personer)

2 st fasta ekologiska päron

Vatten

0,75 dl socker (om du använder päron med hög syra tillsätt lite mer socker)

0,5 dl färskpressad citron + fint riven zest från en halv citron

0,5 dl ättika

Servering

100 gram Gruyère AOP

1 dl hasselnötter

4 msk smetana

Honung - Svensk lokalproducerad

Färsk Salvia

Gör så här:

Skala päronen, dela dem på mitten, kärna ur och skär även av en liten bit i botten så att de ligger stabilt på tallriken.

Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 0,75 dl socker och 0,5 dl citronsaft och 0,5 dl ättika. Koka päronen tills de är aningen mjuka, men fortfarande har tuggmotstånd. Ta av päronen från plattan och låt de kallna i lagen. Lägg över plastfolie på vattenytan så att inte päronen blir bruna.

Rosta hasselnötterna, rensa bort skalet och grovhacka.

Till servering: Ta en matsked smetana och dra ut på tallriken. Placera sedan en avrunnen päronhalva på smetanan. Strö över rikligt med Gruyère AOP men så att att päronet och smetanan fortfarande syns. Strössla hasselnötter över hela tallriken och ringla sen över lite god honung. Toppa med några blad salvia och lite flingsalt. Lycka till och hoppas ni får en härlig måltid!

Läs mer på Gruyère.com

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Switzerland Cheese Marketing Nordics och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!