"Egen köksträdgård är den största lyxen"

Författaren Sanna Töringe ger ut sin klassiker "Köksträdgården" igen.

Skribenten Sanna Töringe kommer i vår ut med en omarbetad utgåva av hennes bok "Köksträdgården" (Semic).

- Det var väl tio år sedan förra kom ut och det har hänt mycket sen dess, säger Sanna som känner att många idag är intresserade av en köksträdgård. Själv har hon haft en köksträdgård i trettio år och anser att det är den viktigaste delen i hennes trädgård.

- Jag har tagit det för givet att ha en köksträdgård. 

För många är nog en egen köksträdgård en riktig lyx. 

- Och det är den största lyxen, färskpotatis med skal så tunt att man kan skrapa av det med tummen, eller rädisor man bara drar upp och alla olika salladssorter, säger Sanna.

Ett salladshuvud per dag

Själv ser hon till att ha ett salladshuvud per dag under hela sommaren. 

- Generellt tycker jag att det roligaste är sånt som inte går att köpa i affären, såsom bondbönor till exempel. 

Sanna berättar om hur gott det är att äta färska små bondbönor, när de fortfarande är lite beska, tillsammans med olivolja och salt.

 - Fruktansvärt gott. 

Det handlar om sinnlig njutning, tycker Sanna, som ser att finns en ökad medvetenhet rent smakmässigt och folk är intresserade av mat på ett annat sätt. 

- Vi vill veta vad vi stoppar i oss och det finns ett utökat utbud av grönsaker i butikerna.

För den som har möjlighet att odla är det just nu dags att förgro fänkål. Den behöver lite tid på sig innan den kan sättas ut.

- Med fänkål har man en alltid en god förrätt. Skiva den tunt, tunt och servera med parmesan och salt. 

Hennes egen favorit i landet är annars bladselleri och kronärtskockor. Och spetskål, som är så gott, säger Sanna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!