Foto: Colourbox.

Dröm om Kaliforniens viner

Amerikanskt vin kan vara hur bra som helst. I synnerhet om det kommer från Kalifornien.

Tänker du på amerikanska viner så tänker du förmodligen på Kaliforniens stora utbud. Även om det odlas vin i alla amerikanska delstater så är Kalifornien klart ledande och många av de amerikanska vinerne som du hittar i Sverige kommer därifrån.

Och det är inget fel i det eftersom det görs fantastiska viner i den sydliga amerikanska delstaten!

De kaliforniska vinerna har varit aktade och populära sedan 1976 - ett år som är väldigt viktigt för alla amerikanska vinälskare. Då arrangerades nämligen en blind vinprovning där de kaliforniska vinerna ställdes mot franska kvalitetsviner.

Bedömare i blindprovningen var dessutom erkända franska vinkännare och överraskningen var total när det visade sig att de satte de kaliforniska vinerna framför de franska. Efter det har de kaliforniska vinerna fortsatt att utvecklas och 2006 gjordes tävlingen om - med samma resultat!

Variationen bland de kaliforniska vinerna är stor; klimat, jord, druvor och höjdskillnader gör att det kan göras många olika typer av vin.

Den vanligaste druvan är zinfandel som dessutom är Kaliforniens egen druva. Genom DNA-teknik har man kommit fram till att den förmodligen härstammar från Kroatien men den har funnits i Kalifornien sedan 1800-talet och kommit att bli symbolen för det kaliforniska vinet. Zinfandel ger röda, vita och roséviner och används även för att göra ett portvinsliknande starkvin.

Förutom zinfandel så görs det vin på alla de vanligaste druvorna i Kalifornien; cabernet sauvignon, shiraz, pinot noir, chardonnay och riesling.

Med upp mot 1 000 vingårdar och hela staten indelad i olika vindistrikt så inser man att den intresserade kan hitta hur många vinvariationer som helst. De mest kända distrikten är Napa Valley och Sonoma men det finns många fler som blivit populära runt om i världen; Santa Cruz, Paso Robles, Santa Barbara och Montecino till exempel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!