Foto: Leif Jacobsson

Det lutar åt att lutfisken görs av sej i år

Avstå lutfisken på julbordet för att skona den hotade fiskarten långa? Det går alldeles utmärkt, sej eller gädda smakar ungefär samma.

I sin krönika Julbord utan lutfisk kritiserar journalisten och EU-parlamentarikern Isabella Lövin (mp) användningen av fiskarten långa till den svenska lutfisken.

"Fångsterna har gått ner med 50 procent sedan början av 1980-talet, och med 70 procent sedan 1950-talet", skriver hon.

Upptagen för länge sedan

Branschorganisationen Svensk fisk är kritisk mot Lövins krönika, som man menar bygger på en stor feltolkning.

 – Dels är all den långa som vi svenskar gör lutfisk på fiskad utanför Norge. Dels är lutfisken som ligger på matborden i jul fiskad för länge sen, och då är det väl bättre att vi äter upp den, säger Ilona Miglavs, utbildningsansvarig på Svensk fisk.

Svenska långafisket slutade på 70-talet

Enligt Ilona Miglavs slutade svenska båtar att fiska långa på 1970-talet. Därför har fångsterna gått ner. Nu tas den bara upp som bifångst i trålning av till exempel räkor och kräftor.

Isabella Lövin citerar i krönikan ett pressmeddelande från Svensk fisk som säger att långafisket kräver "stora båtar, och att man ligger ute under långa perioder".

 – Man har alltid legat långt ute under flera veckors period för att ta upp långa, och stora båtar är ett måste på Nordsjön, där fisken finns.

Sej eller torsk bra alternativ

I stället för långa tycker Lövin att vi ska använda sej till lutfisken. Något som enligt Ilona Miglavs på Svensk fisk faktiskt fungerar lika bra. Dessutom är det tradition i södra Sverige.

 – Nästan all mager fisk fungerar, som långa, sej, torsk eller gädda. Smaken skiljer sig inte åt så mycket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!