Sara Begner är chef för Coop provkök.
Sara Begner är chef för Coop provkök. Foto: Gunnar Magnusson

Det finns balans i Saras kök

Sara Begner är kocken som vill ha en balans i köket och i livet. Hon tror att allt hänger ihop och prioriterar måltiden på dagen. - Vad är livet då, om man inte får njuta av maten, menar Sara Begner.

- Jag pratade med en tjej en gång som berättade hur bra hon tyckte det var med Nutrilett och andra pulver som kunde ersätta måltider, för om hon inte hann äta så kunde hon bara ta en sådan dricka. Varför ställde hon sig inte fråga varför hon inte hann äta?

Sara Begner berättar över telefonen från sitt nya kontor, som chef för Coops provkök, ett jobb hon tagit för att kunna påverka våra måltider mer.

- Tar man bort måltiden tar man bort så mycket av matglädjen i livet, säger Sara som tycker det borde finnas en balans i livet som är långsiktig. Hon kan inte förstå varför tjejen som föredrog måltidsersättning inte funderade på hur hon istället skulle hinna äta lunch.

- Det är som att ta en Ipren för att man har ont i huvudet men inte fundera på varför man har ont i huvudet.

Viktig stund på dagen

Själv ser hon måltiden som en viktig stund på dagen. Fast hela livet ändrades när hon fick barn ser hon till att hinna med att laga riktigt mat varje dag.

- Jag sätter på vattnet på spisen, eller ugnen, med skorna på och sen går jag och tar av ungarna kläder i hallen.

Allt för att den där första timmen hemma inte bara ska gå och riskera att det blir för sent för att ställa sig och koka potatis.

- Många föräldrar jag träffar vill förklara hur omöjligt det är för dem att laga mat. Att man bara måste acceptera att äta färdigmat i veckorna. Men jag tycker livet är för kort för att tänka så, vardagen ska inte vara en transportsträcka till helgen, säger hon.

I hennes kokbok Saras kök (Albert Bonniers förlag) delar hon med sig av den typ av mat som äts i deras hem.

- Jag ställer mig inte och lagar långkok när jag kommer hem, säger Sara som menar att 20 minuter är den tid det brukar ta för henne att laga i ordning en middag för hela familjen.

Fick testa mycket själv

Det är inte alltid barnen tycker det är gott.

- Men tänk om jag skulle förhålla mig till ungarna, hur skulle det se ut. Nej, konflikter är bra. Man får bara acceptera att det inte är gott alla gånger.

Blodpudding, fiskbullar och fiskpinnar finns inte hemma hos Sara. På så sätt kan inte hennes barn vilja äta det heller.

- De tycker det är toppen att äta hos kompisar ibland, säger Sara med ett skratt.

Sara växte själv upp med att få stöka och testa hur mycket som helst hemma. Hennes mamma stod i köket och lagade och bakade mycket.

- Jag fick göra mina misstag där.

Men senare när Sara skulle välja inriktning i skolan valde hon att gå en konstlinje. Något som hon har användning för.

- Mat handlar mycket om kreativitet och att vara konstnärlig. Jag gillar att hitta nya lösningar och kombinationer. Att laga en perfekt rätt som redan är uppfunnen är inte riktigt jag, säger Sara.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!