<p>Niklas Kraft kastar i en tinna igen.</p>

Niklas Kraft kastar i en tinna igen.

Foto: Lena Öritsland

Dags för årets hummerfiske

Det är hummersäsong i Bohuslän och vi följde med en van fiskare för att hoppas på fångst.

Röda, vita, blå. Boj efter boj guppar på utanför Fredagsholmen. Det är hummerpremiär i Bohuslän och där nere i djupet finns det svarta guldet. Gästerna från Handelsman Flinks hotell- och konferensanläggning sitter spända och uppslupna i sina överlevnadsdräkter när de far fram över vattnet. Kommer det finnas några humrar i tinorna?

Niklas Kraft, kock på Handelsman Flink, är en van hummerfiskare. Dagen innan har han tillsammans med skepparen Magnus Molander lagt ut de hummertinor som gästerna sedan ska få vittja.

- Humrarna håller till på tre till fyrtio meters djup. De lever i skrevor i klippbottnar kring grynnor och skär för att kunna gömma sig i ihåligheter. Aldrig på lera eftersom de där själva blir byten. Man ska sätta tinnorna på stenbotten vid nivårhöjningar, 15-20 meter, förklarar han.

Första stopp blir "syd på Hättan". Det vill säga söder om Hättans fyr där det finns ett 200 meter långt rev. Bojen ska ha en vit och orange märkning med NIklas nummer på.

Som fritidsfiskare är du berättigad 14 tinnor.

Vi saktar in. Alla spanar och där ligger bojen. Vinden är sydvästlig och det är ett gott tecken.

- Det rör upp botten och en hel del små kräftdjur, som hummern äter, driver med vattnet. Det gör att hummrarna förflyttar sig och blir mer lättfångade, säger Niklas.

Måste kontrollmäta

I första tinnan var det napp direkt. Niklas sätter på gummiband över klorna och kontrollmäter, 8 cm från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant. Den håller måttet och läggs i en plastback.

Tinnan läggs i igen och färden går vidare mot Gåsöarkipelagen, norrut mot Lysekil och Gullmarsfjorden. Sedan tuffar Nordströmmarna och Malö strömmar. Fem humrar blir resultatet.

Några timmar senare möts alla i restaurangköket där fångsten ligger uppradad, täckt av hushållspapper.

- Humrarna blir lugnare då och avger mindre stresshormon och gälarna hålls fuktiga, förklarar Niklas.

En efter en åker de ner i det kokheta vattnet med salt och dillfrön. En minut är lagom, då är de råa inuti med perfekta att gratinera.

Fotnot: Reportaget gjordes förra året.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!