Recept på grillad biff  med avokadosallad och senapssås.
Recept på grillad biff med avokadosallad och senapssås. Foto: Ulrika Pousette

Dags att ta fram grillen

Grillat är alltid gott. Många grillar året runt men det är på våren de flesta tar fram grillen. Här är goda recept på grillat kött, hamburgare, fisk och vegetariskt på grillen. Samt 3 tips hur du får grillen i toppform.

Gasolgrillen får längre livstid om du tar hand om den väl. 

 - Om du lägger 30 minuter på att regngöra och inspektera grillen kommer den att hålla längre, säger Landmanns grillexpert och kock Ulrik Lindelöv.

Här är tre tips för hur du får grillen i toppform inför grillsäsongen:

1. Tvätta.

- Ta bort alla grillgaller, värmehyllorna och  brännarna. Använd gärna en grillgallerborste för att avlägsna  fettansamlingar på grillens insida. Skrubba insidan med ett milt  diskmedel eller grillrengöringsmedel och skölj med ljummet vatten.  Grillens insida kan även smörjas in med ett tunt lager av raps eller  matolja som ger ett lätt skydd, säger Ulrik.

Utsidan med lock, skåp och avlastningsytor torkas effektivast av med en  fuktig trasa och lite milt diskmedel. 

2. Kontrollera

Kontrollera att det inte finns  något korrosionshål till anslutningarna för brännarna. Om så är fallet  måste brännarna bytas. Avlägsna smuts som täpper igen öppningarna med  t.ex. en tandpetare (försiktigt så inget skadas!). Kontrollera även att  brännarna inte är tilltäppta av spindelnät. Kontrollera också  grillgallren så att det inte är några sprickor i fogarna. Borsta bort  intorkad smuts.

3. Testa

Såpatestet är ett av årets viktigaste test. Undersök slangen från gasoltuben så att den inte är sprucken och läcker.

-  Jag kör oftast en blandningen med 50/50 såpa och vatten. Stäng av  ventilerna på grillen och vrid på gasoltuben. Kontrollera om det bildas  några bubblor som indikerar en läcka mellan gasoltuben och infästningen  till gasolgrillen. Prova att vrida åt anslutningarna och testa igen. Om  det läcker måste gasolkopplingen bytas ut.

Till sist,  kontrollera vreden, termometer och handtag. Att byta ut delar som dessa  kan fräscha upp grillen och göra att den ser ny ut igen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!