Choklad och vin i lagom dos kan få dig att må bättre.
Choklad och vin i lagom dos kan få dig att må bättre.

Choklad och rött vin nyttigare än man tidigare trott

Fortsätt njuta av det goda! Choklad och rött vin kan minska risken att drabbas av typ 2-diabetes, visar en ny studie.

Choklad och rött vin är nyttigare än man tidigare trott. Det visar en ny studie, publicerad i januari 2014 i Journal of Nutrition.

Forskarna fann att människor som får i sig en särskild typ av flavonoider - flavoner och antocyaniner - kan reglera sitt blodsocker bättre, vilket skulle kunna minska risken att drabbas av diabetes typ 2.

Flavonoider är växtbaserade organiska föreningar som finns i bland annat mörk choklad och rött vin. Flavoner har i tidigare studier visat sig kunna sänka blodtrycket och ha en positiv effekt på minnet hos äldre personer, eftersom de stimulerar blodflödet till hjärnan. 

Antocyaniner förekommer naturligt i bär, röda druvor och röda eller blå - färgade frukter och grönsaker.

I studien undersöktes 2000 friska kvinnor. De som konsumerade mest antocyaniner och flavoner hade signifikant lägre insulinresistens jämfört med dem som åt minst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!