Charlotte svar på typiska matfrågor

Sex frågor får proffsiga svar av matexperten.

Vilken ättika i marängen?

När det gäller recept på marängtårta som innehåller ättika blir jag alltid osäker på om jag ska ha ren ättika eller ättiksprit. Vad är det rätta? Och vad har ättikan för funktion i marängen?

Gunnel Gavelin

Till marängsmet tillsätts oftast ättiksprit som innehåller 12 % ättiksyra. Syran behövs för att sänka pH-värdet och stärka äggvitan, det gör att marängen får en frasig yta och seg konsistens i mitten. Det går även bra att använda vinäger eller pressad citron. Ren ättika som innehåller 24 % ättiksyra används oftast till sillinläggningar då man späder med vatten och socker. 
Kan jag frysa om den frysta gravlaxen?

Vår familj här i England ska ställa till med en stor trädgårdsfest med ungefär 100 gäster. En av rätterna ska vara gravlax. Nu har jag 12 kilo filead gravlax i frysen, och min fråga är: Om jag får rester av min gravade lax (halvtinad, eftersom det är enklare att skära den tunt då – jag tänker skära upp i takt med vad som går åt), kan jag då återfrysa laxen utan problem, eller måste den slängas?

Margaretha Wally-Goodman

Vilken tillställning! Angående laxen kan du göra precis som du tänkt – skär upp halvtinad efter hand som den går åt och frys det som inte går åt. Det bästa är att följa sunt förnuft. Skär du upp en stor mängd som står framme i solen är det ju inte bra att frysa den igen. Ett tips när du ställer fram laxen, och även annat som bör hållas kallt på ett buffébord, är att lägga ut några frysta kylklampar under en duk eller handduk och ställa fatet ovanpå.

Var ska brödet förvaras?

Min fru vill gärna stoppa bröd i kylen när hon vill förlänga hållbarheten. Jag tycker att det är fel och hävdar att bröd ska förvaras antingen i skafferiet eller i frysen. Kan ni ge någon av oss argument? Johan Sundqvist

Det är bäst att förvara brödet i skafferiet. Gärna i papperspåse och en yttre plastpåse. Då behåller brödet sin torra fina yta, som det förlorar i kylen. I kylen blir dessutom brödet torrt inuti och kan ta smak av andra matvaror. Skivat fryst bröd är bra att ha till hands.

Hur länge håller - kräftorna i frysen?

Vi köpte nyligen fina vätternkräftor, men vi åt inte upp alla, så vi lade dem i frysen. Hur länge håller de där? Frysen håller –18°. Lee R

Om ni frös in dförpackningar kan det stå två år, men då har kräftorna frysts in direkt efter kokning. Kräftor är från hygienisk synpunkt mycket känsliga. Man ska -aldrig doppa fingrarna i lagen som de ligger i. Kokar man själv ska kräftorna kylas så snabbt som möjligt. Förvara dem i kylen. 

Tina frysta kräftor i kylen.em i sin lag håller de drygt två månader. På köpta frysta 
Vilken skärbräda ska jag ha?

Jag har en fundering kring olika redskap i köket. En fråga är vilket slags skärbräda man ska ha: trä, plast eller något annat? Sedan skulle jag tycka det var trevligt om man ibland i tidningen har lite artiklar om just köksredskap. Vad behöver vi, är det nödvändigt, finns alternativ? 

Med vänlig hälsning och tack för en underbar tidning! Kerstin Johansson

Skärbrädor är en inte helt oviktig detalj i köket. Många föredrar skärbrädor i plast, och de är bra eftersom de kan diskas i maskin. De passar till att skära sådant som kräver ordentligt varm diskning, till exempel rå kyckling. Plastskärbrädor har dock en tendens att halka omkring på köksbänken, lägg en fuktad handduk eller kökstrasa under så håller de sig på plats. Starkt luktande livsmedel som lök är bra att hacka på små smidiga lättdiskade skärbrädor i plast eller laminat. Man kan också lägga en tunn plastskärbräda ovanpå en större träbräda. 

Jag gillar stora, ganska tunga träbrädor, som inte flyttar sig när man skär eller hackar. De ska vara av hög kvalitet, så att de inte börjar spricka i fogarna. Viktigt är också att de är tillräckligt tjocka, så att man inte slår knivskaften och knogarna i bänken när man skär.

Vad roligt att du vill ha fler artiklar om redskap! I nummer 16 handlar avdelningen Köksskolan om hur man lagar mat med ånga.

Torka bär i ugnen

Min dotter älskar Special K-flingor och Havrefras med torkade röda bär. Nu när vi är i bärsäsongen har vi pratat om att plocka och torka jordgubbar och hallon själva. Men – hur gör man? 

Eva Lindholm

Det går bra att torka egna bär, men de blir inte lika fluffiga som de frystorkade i flingpaketen. Hemtorkat blir mer som russin. Om du vill bli en flitig torkare rekommenderar jag att du köper en liten torkmaskin med hyllor i nät. Det går också bra att torka bären i varmluftsugn eller vanlig ugn. Sätt ugnen på 50°. Halvera jordgubbarna och öppna upp hallonen så vattnet har -lättare att dunsta. Helst bör bären ligga på ett finmaskigt nät, men bakplåtspapper duger. Låt gärna ugnsluckan stå lite på glänt. Torktiden kan variera mellan 5 och 9 -timmar. Se till att bären inte ligger ovanpå varandra, och flytta dem några gånger under torkningen. Förvara de torkade bären mörkt i väl rengjorda och absolut torra burkar med lock om du tänker äta bären inom några månader. Ska du förvara dem längre är det bäst att lägga de torkade bären i små papperspåsar. Vira om med gummisnodd till små paket och lägg flera småpaket tillsammans i plastpåsar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!