Foto: Jupiter Images

Bota stressmagen med nya matvanor

Se över när, vad och hur du äter och få bukt med halsbränna och sur mage.

De flesta drabbas då och då av halsbränna och stressad, gasig mage. Här är några tips på mat och vanor som kan lindra och förebygga besvären

Ät mindre portioner vid lunch och middag, och komplettera med små mellanmål istället. Halsbränna upstår oftast när vi ätit för mycket. Ät inte heller precis innan sänggåendet.

Ät lugnt och tugga ordentligt, och se till att du har matro. Äter vi framför TV:n eller vid skrivbordet ökar stressen och vi har svårare att varva ner och känna efter när vi är mätta.

Fibrer är bra för tarmen, men för en stressad mage kan för mycket fibrer faktiskt ge magnip och gaser. Stressmagen behöver istället mat som inte är så jobbig att spjälka.

Undvik:

Fet, starkt kryddad och stekt mat är inte snällt mot magen, och kål, ärtor, linser och bönor kan ge besvär med gaser.

Choklad, pepparmint, syrliga juicer, alkohol och kaffe kan också göra symtomen värre. Det kan vara en bra idé att föra matdagbok för att komma underfund med vad det är som triggar halsbrännan, eftersom det kan vara individuellt. En del kan till exempel få sura uppstötningar av citrusfrukter eller te.

Snällt mot magen:

Gurka, tomat, sallad, squash, spenat, och kokta morötter, kokt palsternacka och kokta broccolibuketter.

Mogna päron, kiwi, banan, konserverad frukt, melon och jordgubbar.

Potatis, vitt ris, pasta (undvik fiberberikade sorter), nudlar, couscous, knäckebröd, havregryn.

Yoghurt och fil kan lugna magen och tillför dessutom nyttiga mjölksyrebakterier

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!