Foto: Joel Linderoth.

Blott Sverige svenska smaker har...

Smakrikedomen är stor när Sveriges sprittillverkare ställer fram sina flaskor i ett unikt arrangemang i Stockholm.

Svenska smaker heter evenemanget och det är ingen hejd på entusiasmen hos både de 10 utställarna och de upp mot 500 besökarna. Här kan man smaka punsch från Norrtelje, mousserande vin från Kivik, isvin från Blaxsta eller varför inte fläder- och limevodka från Tärnö utanför Nyköping - Nils Oscars står det på etiketten.
Smaker som
är svenska men som de flesta besökare inte har testat förut.

- Det enda sättet vi kan låta besökarna smaka vårt vin och vår grappa är att ha en restaurang, säger Gunnar Dahlberg på Wannborga Vin och Lamm.

- Där kan vi ha serveringstillstånd och servera våra drycker till maten, fortsätter han.

- Vi får ju inte sälja direkt till kunder som besöker oss så de som vill smaka våra drycker får köpa via Systembolaget i det så kallade beställningssortimentet.
Wannborga Lamm och vin
är en av pionjärerna inom svensk vintillverkning och har odlat druvor sedan 90-talet. Idag har de ett 40-tal olika druvor odlade på 3 hektar och många av druvorna fungerar förvånansvärt bra i det öländska klimatet.

På mässan "Svenska smaker" är det många av de svenska producenterna som beklagar att det ska fortsätta att vara förbjudet för dem att sälja sina flaskor på gårdar och fabriker runt om i Sverige. För några veckor sedan kom ett förslag till ny alkohollag och utredaren bakom förslaget valde att inte föreslå att lagliggöra den så kallade gårdsförsäljningen i Sverige. Det gör att dryckesproducenterna inte får sälja sina produkter till sina besökare.

- Om någon beställer en av våra flaskor i Systembolagets beställningssortiment så kostar det oss 170 kronor att skicka den - det ger ingen vinst direkt, säger Gunnar Dahlberg på Wannborga Vin och Lamm.

- Vi finns ändå med där, det är enda sättet för oss att nå ut med våra produkter.

De som ändå fått smaka på deras drycker har tyckt om det som de smakat. Senast för några veckor sedan fick företaget pris i en stor bedömningstävling som heter Destillata där spritdrycker från hela Europa bedömdes. Wannborgas grappa och konjak fick silvermedaljer och deras calvados fick bronsmedalj. I svensk tappning heter dryckerna Druvavec, Eaudevie och Äppelavec.

Att döma av reaktionerna på minimässan på Vin- och sprithistoriska muséet är det inte sista gången som den genomförs - många besökare fick smak för de svenska produkterna och kommer säkerligen se till att de svenska spritproducenterna i framtiden hittar nya kunder. Både i egna restauranger och via Systembolaget.

Och det vore ju synd att missa sådana godbitar som Roslagspunch från Norrtelje brenneri, Piratens besk från Malmö-företaget Saturnus, akvaviten Bellman från skånska Darom eller morotssnapsen från Gute vingård....

Länkar

Wannborga vin och lamm

Vin- och sprithistoriska muséet

Destillata

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!