Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bästa tipsen för en hållbar midsommar

Midsommarhelgen är en av våra i särklass mest älskade högtider, och en långhelg då ofta vi njuter av god mat i överflöd med våra nära och kära. Firandet innebär dock även en ökad konsumtion av både mat och resor som påverkar miljön. Men genom att tänka till kan vi agera mer klimatsmart, menar Världsnaturfonden WWF.

Hållbara fiskar

Sillen är för de flesta självskriven på matbordet på midsommar, och här är det lätt att göra ett hållbart val genom att köpa MSC-märkt sill. MSC-märkningen (Marine Stewardship Council) certifierar ett välskött och långsiktigt hållbart sillfiske. Köper du sill/strömming från Östersjön, som kan innehålla förhöjda halter av miljögifter, är det bra att ha koll på Livsmedelverkets rekommendationer.

Även laxen är för många en självklarhet till midsommar, och för den är det ASC- eller KRAV-märkt odlad lax som gäller för ett hållbart val.

– Många vilda laxbestånd är hotade och odlingen orsakar problem genom spridning av laxlus och fiske av så kallad foderfisk för att göra laxmat. Välj gärna miljömärkt ASC -eller KRAV-märkt odlad lax som brukar finnas i välsorterade matbutiker, säger WWFs havsexpert Inger Näslund.

Foto: Shutterstock

Vad gäller ål är rådet att man avstår helt, och den har även fått rött ljus i Fiskguiden.

– Den är akut hotad och de ålar vi fångar i Sverige är livsviktiga för att arten ska kunna simma till Sargassohavet och föröka sig där, fortsätter Inger Näslund.

Ät mer grönt

När du väljer kött till grillen, satsa då gärna på ekologiskt och/eller naturbeteskött som håller landskapet levande. Det är även bra att minska på mängden kött man äter, och istället gärna öka mängden grönsaker. Ett bra tips är att tänka tvärtemot vad man brukar göra, och se köttet som ett tillbehör till grönsakerna istället för tvärtom.

Recept: Sötpotatissallad med aubergine och getost

Grilla miljösnällt

Även när det är dags att köpa kol till grillen är det enkelt att vara mer miljövänlig. I dag finns det gott om kol och briketter med FSC-märkning. FSC står för Forest Stewardship Council, som arbetar för att världens skogar brukas ansvarsfullt. Vanlig tändvätska är en annan miljöbov då den släpper ut koldioxid, varför man även kan passa på att byta ut den mot ett mer miljövänligt alternativ –som eltändare, grillstarter eller tändpapper med stearin.

Även inne i köket kan du vara mer miljösnäll genom att sätta lock på kastrullen när du kokar färskpotatisen, samt värma upp vattnet med en vattenkokare eftersom den drar hälften så mycket energi som en spisplatta.

Foto: Peter Carlsson

Minimera matsvinnet

De flesta av oss unnar oss lite extra mat och godsaker under högtider, men tyvärr är det mycket av den goda maten som bara slängs – hela 19 kilo ätbar mat per person försvinner varje år ner i soptunnan. Tänk på att planera inköpen och ta vara på resterna i stället för att slänga dem. Ett enkelt knep som inte bara sparar på miljön, då ett hushåll enligt Livsmedelsverket kan spara minst 3000-6000 kr per år genom att minska sitt matsvinn.

Recept: Maräng- och jordgubbstårta

Res tillsammans

Om ni måste ta bilen till midsommarfirandet, försök så gott det går att samåka med släkt och vänner. Eller ännu bättre, ta tåget eller bussen dit du ska – det är bättre för både plånboken och miljön. Om du tar flyget mellan Stockholm-Göteborg innebär det 130 kilo koldioxidutsläpp per person, medan ett tåg på samma sträcka bara släpper ut ett knappt gram. Att välja bussen framför bilen gör att man kan spara in 3 kilo växthusgaser, enbart på en så kort resa som 15 kilometer.

Källa: Världsnaturfonden WWF.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!