Foto: Jupiter.

Bästa svenska vinerna

Goda svenska viner, finns det? Så klart! Flera svenska vinproducenter har belönats med diplom för sina viner.Blaxta Vidal Ice Wine,
så heter Sveriges bästa vin. År efter år har det söta vinet från Blackstaby Gärd utanför Flen hyllats, både nationellt och internationellt och nu har det hänt igen. Vid vinodlarföreningens årsmöte fick vinet som enda vin guldmedalj vilket gör det till det bästa vinet i Sverige.

Vinodlarföreningen provade 37 olika viner och tre bedömdes som så bra att de fick medaljer, inte mindre än 14 fick utmärkelsen diplom. Medaljerna gick förutom till Blaxta isvin även till Kullahalvöns vingård (Vitt Vin MA 2008) och Kullabygdens vingård (Partus 2008. även det vitt) .

Den svenska vinodlarföreningen samlar alla vingårdar i Sverige, idag finns det ett 40-tal runt om i Sverige, och vingårdarnas viner kan i flera fall köpas på Systembolaget i det så kallade beställningssortimentet.

Här är listan på alla som fick diplom:

Vingården i Åhus, Mäster John Solaris 2008 (vitt)

Kullahalvöns Vingård, Vitt Vin S 2008

Vingården i Åhus, Aose Rosé 2008

Kullahalvöns Vingård, Rosé Vin R 2008

Vinhuset Halls Huk, Leon Millot 2008 (rött)

Wannborga Vingård, Rondo 2008 (rött)

Blaxta Vingård, Merlot Prestige 2006 (rött)

Vinhuset Halls Huk, Rondo 2008 (rött)

Österlenvin, Per Ols Blanning 2008 (rött)

Wannborga Vingård, Rondo 2007 (rött)

Kullabygdens Vingård, L`atitude 56,12 N 2008 (rött)

Sandskogens Vingård, Salvik Rött Bordsvin

Wannborga Vingård, Pärleporten (starkvin)

Kebbe Vin, Vavle 2005 (starkvin)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!