Foto: Jonas Sjöstrand.

Bästa ölkrogarna i en bok

Jonas och Peter har full koll på alla ölkrogar i Sverige. Så bra koll att de nu skrivit en bok om dem. Sveriges ölkrogar heter den - kort och gott!

Det tog fyra månader, sedan var alla Sveriges ölkrogar besökta och bedömda. I varje fall för Peter M Eronson och Jonas Sjöstrand som skrivit boken om de bästa ölställena i Sverige - den heter "Sveriges Ölkrogar".

- Vi har hållit oss uppdaterade om öl under en väldigt lång tid och vi är intresserade av att skriva båda två. Det blev helt naturligt en bok om ett av våra största intressen, säger Jonas Sjöstrand.
Boken presenterar
över 50 ölkrogar och det är inte bara några allmänt hållna rader om sortiment och stämning, nej krögare och personal har intervjuats och har fått bidra med sin kunskap om utbudet och ölen. Och trots att det är så många krogar i boken så har de besökt lika många till som inte fått vara med i sammanställningen.

Konceptet som ger en plats i boken är ganska enkelt.

- Bra fatöl, bra svenska öl, originellt eller stort utbud och kunnig personal, konstaterar Jonas Sjöstrand. Oftast så går de olika delarna hand i hand och just nu är det ett stort intresse både från gäster och personal, det är väldigt roligt, fortsätter han.

Och det är inte omöjligt att boken kommer att uppdateras i framtiden.

- Vi kommer att hålla koll på utvecklingen framöver och hoppas skriva en ny version om några år. Då kanske några fler krogar flyttas upp - om de håller måttet vill säga.

Jonas Sjöstrand menar att alla krogarna, barerna och pubarna som finns med i boken håller hög klass men själv har han en favoritrestaurang bland alla ölställen i Sverige.

- Soldaten Svejk på Södermalm i Stockholm. Visst älskar vismakrika och experimentella öl, gärna svenska, menmångaförringar bra pilsner med perfekt balanserad humlebeska. Det har man på Soldaten Svej. De har inte så många kranar men de är väldigt kunniga och ölen och maten är väldigt prisvärda. Det är min favorit bland ölkrogarna.

Efter att ha besökt alla krogar och sedan skrivit om dem så måste ni väl ha tröttnat på öl?

- Nej, att njuta en öl i lugn och ro är bland det bästa som finns, och nu har vi börjat på en ny bok....

Som också handlar om öl?

- Nej, arbetsnamnet är Sveriges vinkrogar.... vi tycker inte bara om öl - vi gillar vin också!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!