C-vitamin
Är antioxiderande och hjälper därför till att skydda cellerna och hålla oss friska. Det främjar också upptaget av andra näringsämnen. Är vattenlösligt, därför behöver vi C-vitamin varje dag.
FINNS I: mest i nypon och svarta vinbär.Men också i apelsin, citron, grapefrukt, jordgubbar, hallon, guava, kiwi, papaya, persilja, brysselkål och spenat.
D-vitamin
Kan kroppen tillverka själv när huden utsätts för solljus, men på vintern
är det för svagt. Försök vistas ute minst 30 minuter varje dag under sommarhalvåret, på vintern är det bra att äta D-vitamintillskott eller en D-vitaminrik kost.
FINNS I: fiskleverolja, feta fiskar som lax, makrill, tonfisk, sill och sardiner, ägg och mjölkprodukter.
E-vitamin
Är fettlösligt och innehåller flera olika antioxidanter som skyddar cellerna och hjälper till i läkningsprocesser.
FINNS I: vegetabiliska oljor, fet fisk, nötter, mandlar, frön, bönor, groddar och gröna bladväxter, mjölkprodukter, ägg, rotfrukter, frukt och bär.
A-vitamin
Stärker bland annat immunceller i mag-tarmkanalen, vilket innebär att immunförsvaret stärks.
FINNS I: fiskleverolja, lever, ägg, feta mjölkprodukter, fisk och skaldjur.
B6- och B12-vitamin
Vattenlösliga vitaminer som bland annat är viktiga för ämnesomsättningen och immunförsvaret.
FINNS I: kött, fisk, fågel, ägg, lever, bönor, mejeriprodukter, potatis, vetegroddar.
B9-vitamin (folat/folsyra)
Folat finns naturligt i mat, folsyra är konstgjort framställt och används till att berika mat. De är olika former av samma vitamin. Vitaminet hjälper
till i kemiska processer i cellerna och vid matspjälkningen.
FINNS I: baljväxter, gröna bladgrönsaker, kål, rotfrukter, fullkornsprodukter, fil, yoghurt, lever, röd paprika, majs, apelsin, kiwi, honungsmelon, jordgubbar, hallon, björnbär, svarta vinbär.
Karotenoider
Är en grupp av fettlösliga antioxidanter, till exempel ingår betakaroten och lykopen.
FINNS I: morötter, tomat, paprika, chili.
Polyfenoler
Är en stor grupp av växtantioxidanter som kan hjälpa till att förebygga sjukdomar.
FINNS I: frukt och grönt, till exempel gröna salladsblad, blåbär och hallon.
Flavonoider
Flavonoider är en grupp kemiska föreningar som bland annat fungerar som antioxidanter.
FINNS I: röda bär, citrusfrukter, äpple, lök, te, choklad, en variant
finns i nötter, linser, sojabönor och grönsaker.
Selen
Är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och är bra för ämnesomsättningen.
FINNS I: fisk, skaldjur, alger, kött, ägg, linser, ärtor, nötter.
Zink
Mineralet zink är en viktig antioxidant
som stärker immunförsvaret.
FINNS I: skaldjur, ostron och nötkött.
Även i bönor, nötter, pumpakärnor
och solrosfrön.